söndag 1 april 2012

Vad är sunt förnuft, Zander?

Centerns riksdagskvinna Solveig Zander skriver i Ena-HåboTidningen om "lägre ingångslöner" och "sunt förnuft" i en och samma insändare. Den ekvationen går helt enkelt inte ihop!

Unga vuxna tenderar att bo kvar hos sina föräldrar allt längre. De största anledningarna är de ökade boende- och levnadskostnader, men självklart spelar även de minskade möjligheterna att ta sig in på arbetsmarknaden in.

Att Sverige har en av de högsta ungdomsarbetslöshetssiffrorna i Europa är ju ingen nyhet och att de har ökat successivt under den moderatledda regeringens tid vid makten har nu tydligen även nått nyss nämnda regerings företrädare! Nu försöker man laga hålen - genom att gräva dem djupare och öka klyftorna i samhället!

Centerpartiet går steget längre än Folkpartiet driver nu stenhårt frågan om lägre ingångslöner på hela arbetsmarknaden och alla åldersgrupper. Man vill sänka dessa löner med 20-25% och menar att det skulle innebära att arbetsgivare hellre skulle anställa en ung oerfaren person än en med erfarenhet.

Här kommer den första parametern i den olösbara exvationen - det sunda förnuftet. Vilka signaler ger man genom att sänka ingångslönerna? Jo, följande:

"Du får göra samma jobb som en annan skulle få full lön för, men du får bara 75% av lönen!"

Är det sunt förnuft Solveig Zander?

Zander skriver även i sin insändare, som hon för övrigt skrivit tillsammans med centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Annika Qarlsson, att:

"Med ett jobb blir det möjligt att skaffa sig erfarenhet och göra lönekarriär."

Erfarenhet OK, men LÖNEKARRIÄR? Ännu en gång är parametern "sunt förnuft" satt ur spel! Hur gör man lönekarriär när det kommer att ta år innan man ens nått upp till egentlig ingångslönenivå?

Zander och Qarlsson skriver vidare att man som politiker har "uppdraget att se till hela samhällets bästa". Om det innebär att lägga karbonpapper på Svenskt Näringslivs förslag och presentera dem som sina egna betackar vi oss för fler centerpartistiska arbetsmarknadspolitiska förslag framgent!

Nej, Solveig Zander! Det enda din, Centerns och Folkpartiets lönesänkarpolitik leder till är än djupare klyftor i samhället!

Vi socialdemokrater vill bekämpa arbetslösheten genom att investera i nya jobb. Vi vill skapa nya jobb genom att investera i människors kunskaper, inte genom att sänka deras löner!

/Matz

4 kommentarer:

 1. De första jobben som ungdomar brukar få är sällan välbetalda. Varför skall det hela tiden sparkas på de som har det tuffast där ute. Det sunda förnuftet borde säga att genom att minska en redan låg lön så blir man inte självständig. Hur länge ska det ta innan barnen ska ha en chans att flytta hemifrån? Och på vilket sätt ska detta stärka den yngre generationen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte annat än hålla med, Stefan. Det sunda förnuftet talar helt emot lönesänkarpolitiken!

   /Matz

   Radera
 2. Visst kan sänkta ingångslöner ge lägre arbetslöshet. Men problemet ligger inte där utan det är lönerna för dom som redan har jobb som bestämmer efterfrågan på arbetskraft.

  Exempel: Om vi tänker oss att avtalsrörelsen skulle ge så höga löneökningar att lägsta lönen i Sverige hamnar på 30 000 kr/mån. Arbetslösheten skulle då stiga kraftigt, kanske till 30 procent. Skulle då Centern vara så dumma att dom skulle kräva lägre ingångslöner för att få ner arbetslösheten? Vi får hoppas att dom inte skulle vara så dumma.

  Men om Centern tycker att det skulle vara fel att kräva lägre ingångslöner i mitt extrema exempel så är det lika fel idag eftersom arbetslösheten i båda fallen främst beror på löneläget för dom som redan har jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan kvarstår alltså, Ante:

   Vad är sunt förnuft?

   /Matz

   Radera

AddThis

Share |