söndag 29 april 2012

Etik och moral, sanningar och osanningar

Visst är det spännande hur media kan vinkla och få saker och ting att framstå på ett sätt som många gånger inte riktigt stämmer överens med verkligheten. Det jag närmast tänker på är veckans nummer av Ena-Håbo Tidningen där det på framsidan är en stor bild på finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) med rubriken:

HON ENADE ALLIANSEN

Visserligen har de fyra allianspartierna återförenats och det kan man väl kanske "gratulera" till, men att måla upp finanskommunalrådet och moderaterna som helbrägdargörare känns kanske att gå lite långt!

Vi som varit med i lokalpolitikens epicentrum och bevittnat ett och annat utbrott, som förmodligen gett utslag på seismografen i Uppsala, vet vad som hänt. Vi vet vad som sagts på olika möten, i radio och TV, i sociala media och  hur härskarteknikens konster visats upp för öppen ridå!

Därför känns det bra att Anna Wiklund nu också vill ta initiativ till att få bort personangrepp inom politiken.

Det är viktigt att vi som valt att engagera oss som fritidspolitiker kan skilja på sak och person. Det är viktigt att vi är införstådda med att man som främsta företrädare för sitt parti och den politik man för, oavsett om man är i majoritet eller i opposition, kommer att granskas och kritiseras av såväl politiska motståndare som av medborgare!

Så här står det att läsa i kommunens framtagna policy för Etiska regler för förtroendevalda och anställda i Enköpings Kommun:

Som förtroendevald eller anställd förväntas du: 
• följa fattade beslut
• tala sanning
• respektera överenskommelser
• uppträda på ett förtroendefullt sätt
• pröva alla ärenden sakligt och objektivt


Som förtroendevald eller anställd präglar du i högsta grad andras bild av den kommunala organisationen. Bilden skapar du genom:
• ditt uppträdande
• ditt språkbruk
• ditt förhållningssätt
• din attityd

Inne i Ena-Håbo Tidningen fortsätter beskrivningen av processen fram till alliansens återförening i en artikel med rubriken:

FOLKPARTIET VANN PÅ ATT SPRÄCKA ALLIANSEN

Reportern fortsätter också måla upp en falsk bild av verkligheten i ingressen där han skriver att:

"De övriga tre borgerliga partierna fick betala med flera nämndplatser..."

Vad är vinsten för (FP) om man återigen blivit ett stödparti till moderaterna med minimerad möjlighet att påverka politiken - precis som det var innan man hoppade av? Vad är vinsten för (FP) när man fått en förste vice ordförandepost som man själva varit med att besluta om att ta bort?

"Flera nämndplatser" som reporterna nämner är alltså en vice ordförandepost och en ledamotpost. Flera? Visst - det är ju mer än en!

Media har en viktig roll som opinionsbildare och faktaförmedlare. Därför är det viktigt att fakta presenteras på ett korrekt sätt och inte en förvrängning av sanningen!

/Matz

2 kommentarer:

 1. Har tyckt mig ana en skillnad i kvaliten i ENA-HÅBO Tidningen till det bättre efter de tragiska och vinklade reportagen om Folkpartiet i vintras men ack så fel mina aningar va efter detta reportage. Trodde den nya chefredaktörn skulle få fason på i.a.f de politiska och granskande artiklarna men ICKE som Raskens sa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min personliga åsikt är att det blir svårt för Ena-Håbo Tidningen att kunna ge en objektiv bild av det parlamentariska läget i kommunen när man har en av sina politiska journalister som var aktiv för centern och i Solveig Zanders personvalskampanj i valet 2010!

   /Matz

   Radera

AddThis

Share |