måndag 9 april 2012

(M)akt går före kommunens väl?

Ja, vad ska man säga? Visserligen är det inte helt klart, men enligt EP ska den splittrade alliansen återförenas. Minst sagt intressant med tanke på vad som hänt de senaste fem månaderna!

Enligt tidningen har de borgerliga partierna "positiva och förhoppningsfulla samtal"! Det får man ju trots allt gratulera till i så fall med tanke på hur stämningen mellan framför allt moderaterna och folkpartiet varit sedan de sistnämnda aviserade att de hoppade av samarbetet i samband med den reviderade budgeten i november!

Vid kommunstyrelsesammanträdet i november röstade (FP) med oss Socialdemokrater gällande budget och skattesats för 2012, vilket fick till följd att finanskommunalrådet Anna Wiklund inför öppen ridå och i en alldeles uppenbar frustration menade att "nu har folkpartiet blivit socialister"! Med tanke på situationen och på det sätt det sas måste det vara bland det värsta som finns - att vara socialist!

När så (FP) för någon månad sedan gick ut och förklarade att man kunde tänka sig ett blocköverskridande samarbete för att ta ansvar för Enköpings kommun var moderaterna inte sena att uttala sina åsikter. Bland annat på Facebook där man menade att "folkpartiet byter sida" och försökte "övertala Sverigedemokraterna" samt slutligen ställde frågan om "Vem vill att Enköping ska styras av kommunister och nazister?"

Tydligen har vindarna vänt inom den moderatledda alliansen och kappor har öppnats upp för att räta upp leden i rätt riktning! Finanskommunalrådet Wiklund uttrycker det genom att påstå att "Jag tror på detta nu." Frågan är dock VAD det är hon tror på egentligen? Det är nämligen fortfarande oklart hur man agnat kroken man hoppas (FP) ska svälja!

Jag har svårt att se att moderaterna helt plötsligt skulle lägga sig platt för folkpartiets hjärtefrågor - de frågor som var så avgörande för att (FP) hoppade av allianssamarbetet. Nej, det verkar snarare handla om maktpositioneringar!

Så har vi då Centern som i ett pressmeddelande gick ut öppet och meddelade att man var beredd att ta ansvar för kommunen genom att hitta en ny politisk majoritet. Klok tanke från ett parti som tappat sin ledande roll i kommunpolitiken och på det viset skulle få möjlighet att bygga upp ett starkare förtroendekapital hos väljarna fram till valet 2014.

I diskussionerna kring möjligheter att komma fram till nya samarbetsformer har (C) bland annat uttalat att man kan tänka sig att ställa (FP) utanför med tanke på deras bristande trovärdigheten.

Då blir man lite fundersam hur centerpartisterna tänker nu när man är beredda att låta den så kallade alliansen återuppstå med (FP) åter i laguppställningen?

Visserligen kommer (FP) att tappa i trovärdighet om man nu väljer att "under piskan" gå tillbaka i allianssamarbetet, men frågan är om inte Centerns trovärdighet kommer att ifrågasättas än mer?

Att de fyra borgerliga partierna glider allt längre ifrån varandra på regeringsnivå står helt klart och det verkar inte mycket bättre i kommunen. Den spricka som uppstod i höstas har jag svårt att se att man ska kunna laga med någon sorts snabbfix.

Det kommande budgetarbetet ska bli mycket intressant att följa om man nu lyckas återskapa den moderatledda alliansen i Enköping. Det var ju där samarbetet sprack för bara fem månader sedan! Vad får de borgerliga företrädarna att tro att man ska lyckas denna gång?

Som sagt var - maktpositionering verkar gå före kommunens bästa!

Socialdemokraterna är fortfarande beredda att ta ansvar för att få slut på det politiska gungfly som råder i vår kommun! Det vi behöver nu är stabilitet - och trovärdighet!

/Matz

1 kommentar:

  1. Den enda riktiga och trovärdiga folkpartisten jag har känt är Lasse Karlsson (Tulpankalle) Han jobbade som verkstadsarbetare på samma företag som jag på Bahco Ventilation. Han var mötesordförande på Joar Blå (biosalongen) när vi från facket utmanade företagsledningen om den framtida strategin. Det var alltid kul och prata med honom eftersom han höll på med en del kommunalpolitik. Men det var också en kille jag kände från Fanna. Men vad finns sådana folkpartister idag? Hans fru jobbade i nedre Konsum.

    SvaraRadera

AddThis

Share |