måndag 23 april 2012

Fastighetsbeteckningar är personuppgifter

Så var det dags för ett par politikerdagar igen. Imorgon och på onsdag är dagtiden vikt åt Miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott. Som vanligt är det en diger dagordning men en bra blandning av bygg- och miljöärenden.

Arbetsutskottets dag två brukar innebära en rundresa i kommunen med några av byggärendena som destinationer. Numera, på initiativ från min partikamrat Lasse Ström, åker vi också ut på intressanta miljöärenden.

Är du intresserad av hur dagordningen ser ut hittar du den här! Jag har fått en fråga här på bloggen om varför inte fastighetsbeteckningarna står med i kallelsen. Enligt förvaltningen, och som jag också fått bekräftat i min kontakt med Datainspektionen, faller fastighetsbeteckningarna under personuppgiftslagen, PUL. Datainspektionens jurist Lars Söderberg svarade bland annat så här:

"Om en fastighetsbeteckning direkt eller indirekt kan knytas till en fysisk person som är i livet är det att betrakta som en personuppgift. Man ska komma ihåg att flera uppgifter om en person, kombinerat, kan utgöra en personuppgift. Publiceras sådant på Internet faller behandlingen (publiceringen) som utgångspunkt under personuppgiftslagen."

Du kan läsa mer om detta på Datainspektionens hemsida!

Morgondagens kväll bjuder dessutom på ett Kommunstyrelsemöte. (Tyvärr ligger kommunens websida för kallelser till KS nere - därav ingen länk till dagordningen)

Kanske leder de närmaste dagarnas politiska aktiviteter till nya bloggalster - vi får väl se! Annars har vi ju en stundande presskonferens med "nya" alliansen som med största sannolikhet kommer att få mina fingrar att glida över tangentbordet - var så säker!!!

/Matz

5 kommentarer:

 1. Länken till webbplatsen med kallelser till KS har inte fungerat på en hel vecka och felet gäller inte bara KS utan även KSAU, Kommunfullmäktige och de flesta nämnder. Vid felsökning får man meddelandet "webbplats (w3d3.enkoping.se) är online men svarar inte på anslutningsförsök", vilket kan tyda på ett problem med brandväggsinställningen.

  Det är lite konstigt att problemen inte rapporterats på kommunens hemsida trots att de funnits i en hel vecka och informationen är betydligt viktigare än många av de nyheter som brukar rapporteras på hemsidan( som t ex finanskommunalrådets partiuppdrag). För det är väl inte p g a PUL som länken är nere?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kontaktar informationsenheten på en gång! Så här får det inte vara!

   /Matz

   Radera
  2. Länken fungerar fortfarande inte. Konstigt att det skall behöva ta mer än 10 dagar att fixa men nu finns åtminstone följande meddelande att läsa på enkoping.se>politik och demokrati>kallelser o protokoll:

   "För närvarande har vi tekniska problem som innebär att det inte går att komma åt våra handlingar via webbplatsen. Vi arbetar på att lösa detta. Den som vill ta del av en handling kan kontakta kommunstyrelsekontor@enkoping.se"

   Felmeddelandet får man dock bara via ovanstående sökväg och inte direkt på hemsidan eller om man söker handlingarna via nämnd.

   Radera
  3. Jag har påpekat felet och det var tydligen efter det som felmeddelandet kom upp.

   Kontakta gärna kommunens informationsenhet själv och påpeka hur det ligger till. Ju fler som gör det desto bättre.

   /Matz

   Radera
  4. Nu fungerar länken igen. Tack för hjälpen!

   Radera

AddThis

Share |