fredag 20 april 2012

Trovärdighet - känns långt borta

Helgens ord är TROVÄRDIGHET!

Det finns ett antal partier i den borgerliga alliansen i Enköping som faller under helgens ord - och som måste ifrågasättas efter att ha kommit fram till att man nu ska återgå till ett allianssamarbete!

PARTI #1 - Folkpartiet

 • Gjorde i 2010 ett bättre val än allianskamraten KD men blir trots det totalt överkörda av övriga allianspartier och lyckas inte förhandla sig till en enda ordförandepost. KD däremot lyckas få två!
 • Blir totalt överkörda i budgetprocessen av moderaterna och centern. Därför tar man hösten 2011 ställning och säger sig vilja stå upp för sina vallöften och hjärtefrågor om skolan. Man väljer att hoppa av allianssamarbetet! Man går till och med så långt att man väljer att rösta för en skattehöjning för att minimera risken för att just skolan ska behöva göra drastiska åtgärder. I detta ställningstagande får man utstå härskartekniska hån från moderaterna om att man gått och blivit socialister!
 • Fem månader senare, april 2012, har man krupit till korset och står åter under den moderata piskan.
 • Trovärdighetsnivå = 0


PARTI #2 - Centern

 • När FP kliver av allianssamarbetet tänker "partiledningen" inom centern till en stund efter kritik från oppositionen om att det inte finns någon majoritet. Därefter går man ut med ett pressmeddelande om att man  söker en "ny" majoritet! Visserligen säger man inte var man söker denna majoritet, men det är ganska uppenbart att man tröttnat på det parti man tappat sin ledande ställning till - moderaterna!
 • I samtal med "nya" samarbetspartier är man väldigt tydliga med att man inte avser att involvera FP!
 • Dockteaterna drar igång och den som utåt verkar hålla i trådarna till marionettdockorna är ingen mindre än fd kommunalrådet Bengt Wahlberg, som tar plats och för partiets talan i media medan sonen är ute och flyger!
 • Fem månader senare kryper man till korset och låter FP ta plats i alliansen igen, men är väldigt tydliga med att man vad som än händer inte tänker släppa några ordförandeposter till FP!
 • Trovärdighet = 0


Parti #3 - Moderaterna

 • Våren 2011 kör man tillsammans med centern över FP och KD i budgetprocessen. Tvåpartiarbetet fortsätter under hösten och i november spricker allianssamarbetete när FP kliver av. Finanskommunelrådet Wiklund tar till det värsta hon kan komma på och kallar FP för socialister!
 • Moderaterna fortsätter sin häxjakt på folkpartister och går ut offentligt och menar att FP samarbetar med kommunister och nazister! Denna häxjakt startade redan någon dag efter valnatten när Wiklund gick ut i direktsänd radio och kallade FP-representater för lögnare och menade att det endast handlade om maktpositionering! Intressant!
 • Fem månader senare har man lycket få FP att hugga på kroken man agnat! Plötsligt är allt det som hände i höstas som bortblåst! Vad man erbjudit FP ska bli spännande att se!
 • Trovärdighet = 0


Parti #4 - Kristdemokraterna

 • Ja, vad ska man säga om ett parti som kallar sig demokrater, men (ursäkta ordvalet) skiter i både medlemmar och väljare när den lokala "partitoppen" avgör vad som är rätt eller fel!
 • Ordförande i Vård- och omsorgsnämnden tillika landstingspolitikerna Bo Reinholdsson går till och med så långt att han menar att det som händer i kommunen är underordnat landstingpolitiken. Visserligen har KD hotats om uteslutning om man inte går med på en skattehöjning, men att kommunen inte har en politiskt majoritet menar man alltså är helt oviktigt!
 • Trovärdighet = 0


Vi får väl se hur länge allianssamarbetet håller den här gången! Trovärdighet = 0

/Matz

2 kommentarer:

 1. Bra sammanfattning! Helt rätt av (S) i Enköping att ge dig Anneli Djurklous Stipendium den 17 mars i år då du har en enastående förmåga att sammanfatta politiska skeenden och sprida kloka synpunkter och åsikter på din blogg. Jag kan inte annat än att hålla med dig om de borgerliga partiernas bristande trovärdighet och att politiska arvoden verkar vara viktigare än politiska visioner... Det muttrades mycket här ute i stugorna vid senaste valet om Enköpingscenterns bristande verklighetsförankring och att det inom partiet fanns en tro på att ”eftersom folk alltid har röstat på oss kan vi göra lite som vi vill, klart att förra kommunalrådets son ska få en försörjning...” Konsekvenserna av att ha en oerfaren ledare med ringa politisk erfarenhet som fogligt följer (M) kommer att märkas i nästa val. Enköpings centerväljare accepterar inte att makten ärvs som i Nordkorea utan de flesta som jag diskuterat med kommer att gå över till (S) som trots den politiska turbulens som varit faktiskt har fört konstruktiva samtal och försökt hitta lösningar på de utmaningar Enköping står inför. Politik på kommunnivå handlar ju faktiskt om att vara pragmatisk och att utveckla sin hembygd inför framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de värmande orden om mitt bloggande!

   Det känns bra att medborgare och därmed också väljare börjar se igenom den allt mer bleknande fasad som alliansen försöker upprätthålla. Precis som du beskriver och som jag påpekat ett antal gånger här på bloggen saknas det politiska ledarskapet med visioner och handlingskraft i kommunen idag!

   Det känns också bra att vår politik också uppfattas som konstruktiv hos kommuninnevånarna! Vi står fast vid vår politik som vi presenterade i valrörelsen och vi vill, precis som du beskriver, utveckla kommunen och investera i framtiden!

   Tack för ditt stöd! Det hjälper oss att fortsätta driva en politik som ser till allas bästa! För ett rättvisare samhälle - ett rättvisare Enköping!

   Hälsningar

   /Matz

   Radera

AddThis

Share |