måndag 2 april 2012

Effektlösa åtgärder ska bort

Först kritiseras Stefan Löfven för att han är alldeles för tyst och inte pratar politik. När han så "tar bladet från munnen" och ger några hintar om hur den kommande skuggbudgeten kan komma att se ut höjs, inte helt oväntat, kritiska röster även för det!

Jag har också fått frågan om jag ställer mig bakom de förslag som Stefan Löfven presenterat:

* Jobbskatteavdraget för de som tjänar över ett visst belopp ska bort.
* Sänkningen av krogmomsen ska bort.
* Sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga ska bort.

Det enkla svaret på den frågan måste då självklart bli: JA! Förklaringen är också enkel.

Regeringens jobbskatteavdrag kan i det närmaste ses som ett fiasko. Jobbskatteavdraget som varit "universalverktyget" i den moderatledda regeringens verktygslåda för att använda i byggandet sin upphaussade arbetslinje.

Till och med Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) menade så sent som i januari i år att det inte går att utläsa någon som helst trovärdighet i hur dessa jobbskatteavdrag ska ha påverkat sysselsättningen!

Det som dock kan konstateras när det gäller jobbskatteavdraget är att den tiondel av befolkningen som redan tjänar mest är de som också blivit de stora vinnarna. Inte helt oväntat!

I början av året genomförde Novus Group en undersökning som visade att 61% av svenska folket hellre ser direkta satsningar på välfärden än ett femte jobbskatteavdrag. Undersökning visar också att människor är beredda att avstå sänkta skatter för att istället öka stödet till dem som har det sämst ställt i samhället!

När det gäller den sänkta krogmomsen talar de uteblivna arbetstillfällena sitt tydliga språk. De som dragit mest nytta av denna reform är krogägarna själva och kan väl bäst beskrivas av hamburgerkedjan Max reklamkampanj - Momsfilibabba!

Inte heller den sänkta arbetsgivaravgiften för unga har gett de effekter som den moderatledda regeringen utlovat. Ungdomsarbetslösheten är fortfarande en av de högsta i Europa och nu vill centern och folkpartiet dessutom sänka ingångslönerna. Det i sig är ju ett internt underbetyg till en misslyckad åtgärd!

Med dessa fakta som bakgrund finns ingen som helst anledning att ha kvar totalt verkningslösa åtgärder!

Så som sagt - jag står bakom Stefan Löfvens förslag. I den kommande vårbudgeten räknar vi Socialdemokrater med ett reformutrymme på 20 miljarder kronor mer än regeringen.

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |