onsdag 4 maj 2011

Återremissen ett faktum

Jag vill inte gå händelserna i förväg, men det verkar som om det blir bakläxa på lokalutredningen för skolan och därmed alltså återremiss i det ärendet vid morgondagens skolnämndsammanträde. Därmed kommer alltså inget beslut om S:t Ilianskolans framtid att tas heller.

Den 28 april tog vi vid vårt medlemsmöte alltså beslut om att våra ledamöter i nämnden ska begära just återremiss. Nu verkar även Folkpartiet vara inne på samma linje och tydligen följer då även de andra allianspartierna med i den riktningen (enligt EnköpingsPosten).

Helena Proos och Sven Jansson har varsin tydlig insändare i dagens EP där Helena, som svar till Glen Ärnils öppna brev i EP 29 april, sakligt redogör för hur processen fram till återremissbeslutet varit i vårt parti.

Sven pekar i sin insändare på en oroväckande trend vad gäller utredningar som den moderatledda majoriteten presenterar. Man kommer med svar och lösningar för att sedan utifrån dessa försöka bygga upp argumentation.

Processen måste vara den omvända - en utredning ska bestå av en djuplodande analys och en tydlig konsekvensbeskrivning utifrån vilket man sedan presenterar ett antal förslag till lösningar. Med en sådan grundlig utredning kan politiken ta rätt beslut, men måste självfallet också ges möjlighet att förankra i respektive partigrupp.

Sven lyfter också fram ett antal "mjukare" frågor som bör belysas i utredningen. Bland annat handlar det om resursfördelning, minskad segregering, elev- och föräldrainflytande samt trygghet och trivsel för våra barn och ungdomar i skolan.

Både Helenas och Svens insändare visar med all tydlighet på att vi från Socialdemokratiskt håll inte bara ser den här frågan utifrån kvadratmeter utan har ett betydligt bredare perspektiv där vi också i dialog med berörda parter tar till oss argumentation - i det här fallet från elever, föräldrar och personal.

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |