tisdag 3 maj 2011

Innanförskap inte utfasning

Vi pratar om utfasning av fossila bränslen. Vi pratar om utfasning av användandet av glödlampor. Begreppet utfasning står alltså för att få bort något oönskat.

Inom arbetsmarknadsbegreppen pratar vi idag Fas 1 - 3 som åtgärder för arbetslösa och jag inser att det måste vara så man från den moderatledda alliansen tänkt. Utfasning av människor!

I valrörelsen 2006 pratade moderaterna om att man skulle minska utanförskapet genom att skapa fler jobb och man upprepade sig i valrörelsen 2010. Det vi ser idag är att långtidsarbetslösheten har fördubblats!

Parallellt med detta förnedrar man alltså människor som befinner sig i arbetslöshet genom att fasa ut dem både från arbetsmarknaden och rent socialt.

Människor som befinner sig i Fas 3 blir anvisade en arbetsplats utan lön. Det betalas i bästa fall ut ett aktivitetsstöd och i sämsta fall socialbidrag. Däremot får arbetsgivaren 5000 kr/månad!

Vi Socialdemokrater pratar istället om innanförskapets samhälle där vi vill satsa på framför allt investeringar i utbildningar som leder till jobb. Ett innanförskapets samhälle med en tydlig arbetslinje så att sjuka och arbetslösa kan komma åter i arbete.

Därför tar vi fram ett program för full sysselsättning där det enda som blir utfasat är det som verkligen måste fasas ut - nämligen Fas 3!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |