söndag 22 maj 2011

Moderat "skolsatsning" en bluff

SvD:s debattsida skriver idag Ann-Marie Begler och Marie-Hélène Ahnborg från Skolinspektionen en artikel om vilka sanktionsmöjligheter man via lagstiftning kan vidta mot skolor som inte tar till nödvändiga åtgärder för att ge elever möjlighet att nå goda resultat.

Begler och Ahnborg menar bland annat att rektorer och lärare inte kan lägga skuld på varken elever eller föräldrar när det gäller sviktande resultat, utan de själva har det yttersta ansvaret för att elever når godkänt i alla ämnen. Så långt allt glasklart!

De skriver vidare:

"I vår tillsyn, som bygger på lagstiftningens krav, fokuserar vi på några faktorer som vi vet har betydelse för elevernas kunskapsutveckling. Bland andra dessa:

• Hög tilltro till elevernas förmåga och att man utgår från deras erfarenheter och behov.

• Uppföljning av elevernas kunskaper och hög beredskap att ändra verksamheten, sätta in stöd med mera, för att uppnå resultat.
"

Det är här jag börjar fundera på hur de skolor i Enköping, som fått nedslag av Skolinspektionen, ska kunna möta upp mot dessa krav. Jag är övertygad om att lärare i våra skolor har hög tilltro till våra elevers förmågor och jag håller fortfarande med Begler och Ahnborg - varje elev ska ges möjlighet utifrån sina behov!

I Enköping finns dock mer att önska just när det gäller elever som har behov - särskilda behov!
För att kunna tillmötesgå dessa behov måste resurser sättas till för att anpassa undervisningssituationen för dessa elever. Alltså krävs ekonomiska satsningar för att anställa personal i form av assistenter och specialpedagoger.

Nu har den moderatledda alliansen i Enköping presenterat sitt budgetförslag där man också säger sig satsa på skolan. Gör man då en snabbanalys av denna så kallade satsning kan man konstatera att de 24,2 miljoner man lägger "ytterligare" på skolan inte är annat än kostnadstäckningar och knappt det.

Fördelas pengarna på varje skola rakt av ger det i runda slängar 1,7 miljoner/skola, vilket inte ens räcker till att täcka löneökningar eller förmodade hyreshöjningar.

I den här ekvationen ska vi också ta med i beräkningen att lärartätheten minskat markant under den förra mandatperioden. Alltså har man sänkt kvaliteten i Enköpings skolor och måste alltså börja med att se till att den åtminstone återställs!

Så till viss del får nog Skolinspektionen ta tillbaka lite av det man säger i sin artikel att rektorer och lärare inte kan skylla på yttre faktorer. Tyvärr är det så i Enköpings kommun!

Här är det dock inte elevers och föräldrars sociala bakgrund som är de yttre faktorerna och som påverkar elevers möjlighet till rätt kunskap. Här stavas det:

MODERATLEDD MAJORITET!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |