söndag 15 maj 2011

Björklund inkonsekvent

"Det är vår gemensamma skyldighet att se till att barnen får alla de möjligheter och det stöd som de har rätt till."

Det här är ord som också jag står för. Något jag också skrev i mitt förra blogginlägg.

Det som gör mig aningen förbryllad är att dessa ord kommer från samma skolminister, Jan Björklund (FP), som härom dagen gick ut och meddelade att barn och ungdomar som av olika anledningar har "olovlig" frånvaro i skolan ska bestraffas genom att skolk ska skrivas in i betygen! Snacka om inkonsekvent!

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Björklund tillsammans med två partikamrater om att man ser att det finns stora brister hos så kallade HVB, hem för vård och boende.

I artikeln finns också saker som pekar på att Björklund har problem med att veta vilken fot han ska stå på.

"Forskning visar att goda skolresultat är viktigast för att det ska gå bra i livet." skriver de tre folkpartisterna! Man blir mörkrädd av den här typen av uttalanden!

Inte fasen behövs forskning för att förstå så pass fundamentala självklarheter. Däremot visar det tydligt på skolministerns totala avsaknad av verklighetsförankring. Därför är det oroväckande att en person med sådana uppenbarliga brister ansvarar för ett av de viktigaste områdena - skolan!

Visserligen handlar artikeln om HVB, men det Björklund och hans allianskamrater missar är att det handlar om ett mycket bredare perspektiv.

"Det är vår gemensamma skyldighet att se till att barnen får alla de möjligheter och det stöd som de har rätt till." Helt rätt!

Men om man verkligen står för detta måste man också inse att ju tidigare man sätter in rätt insatser desto större är möjligheten att varje barn lyckas i livet. Då går det inte att, som skolminister Björklund, genom hot om bestraffning tro att man gör dessa barn och ungdomar en tjänst. Blåögt och inkompetent!

Då räcker det inte heller med brandkårsutryckningar inom en enskild verksamhet, så som Björklund och hans partikamrater menar i sin debattartikel. Om man istället ser det som en pusselbit i ett helhetsgrepp kommer man att nå det resultat man eftersträvar.

Skolminister Björklunds och den moderatledda alliansens barn- och ungdomspolitik är under all kritik. Den visar allt mer brist på verklighetsförankring när man ena dagen vill bestraffa barn och ungdomar som skolkar för att nästa dag prata om att ge stöd till utsatta barn och ungdomar utan att ha förstått att det är samma barn och ungdomar man egentligen menar! Skrämmande!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |