
lördag 30 april 2011
Snuvad på 1 maj?

fredag 29 april 2011
Hellre långsamt och rätt än fort och fel!

torsdag 28 april 2011
Återremiss om S:t Ilian och lokalutredningen
onsdag 27 april 2011
Plan- och bygglagsutbildning

Konsekvenser vs kvadratmeter

Det var många intressanta frågeställningar som kom upp men jag imponerades mest av alla elever som förutom att lämna en namninsamling med drygt 2000 namnunderskrifter till skolnämndens ordförande Ingvar Smedlund (M) också greppade mikrofonen och pratade från hjärtat.
Det är ingen nyhet att det arbetssätt och den pedagogik som idag präglar S:t Ilian är ett framgångkoncept. Trots det har skolchefen Göran Hedström och Ingvar Smedlund gång efter annan under den senaste månaden menat att "pedagogik inte sitter i väggarna" och att de därför förväntar sig att personalen tar med sig sitt arbetssätt till sina nya arbetsplatser vid en eventuell nedläggning av skolan.
Även finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) föll in i denna kör och menade att "pedagogik och arbetssätt måste gå att överföra".
Jag har dock svårt att tro att det är så enkelt. Därför blev jag inte heller direkt förvånad när Trevor Dolan, forskare vid Stockholms Universitet och som varit en starkt bidragande faktor till S:t Ilians positiva utveckling, lutade sig mot 40 års forskning och menade att det är en utopi att tro att det bara är att ta med sig konceptet för att sprida och implementera det på nästa arbetsplats.
Före detta rektorn för gymnasiet Ivar Sandhill spann vidare på ämnet och menade att man i beslutsunderlaget totalt bortsett från en viktig aspekt - nämligen skolans good will!
Återkommande under kvällen var tre argument:
Ni har för bråttom!
Det handlar fortfarande bara om kvadratmeter!
Imorgon kväll ska vi Socialdemokrater ha ett Arbetarekommunmöte och då kommer vi diskutera frågan ordentligt inom partiet. Jag förväntar mig inte att det kommer 200 medlemmar, men jag hoppas verkligen att det blir bra uppslutning!
/Matz
Andra som bloggat om Ilian:
Tomas Rådkvist
Magnus Ahlkvist
Mårten Wedebrand
tisdag 26 april 2011
Lunch mellan uppdragen

Gårdagens blogginlägg om Juholts barbesök i Turkiet fick intressanta efterdyningar både på Facebook och via mail. Övervägande höll i mångt och mycket med om det jag skrev medan andra var av en helt annan uppfattning. Och så måste det ju få vara - alla har ju rätt till sin egen åsikt.
Själv har jag fått möjlighet att ställa de två versionerna av själva händelseförloppet mot varandra och jag kan försäkra er om att Expressens position på trovärdighetslistan fick sig ytterligare en törn som resulterade i en fortsatt nedåtgående trend - om än något brantare!
Själv sitter jag för tillfället på Wickmans och lunchar med fru och son. Lunchpriserna är mycket bra, det blir ingen Dry Martini och samtalet kommer att kretsa kring sonens första dag på PRAO - alltså ingen interpolitisk analys!
Däremot kan det nog hända att Reinfeldt får sig en känga!
/Matz
måndag 25 april 2011
Seriös skvallerjournalistik?
I gårdagens nummer av tidningen presenteras hur Håkan Juholt på sin påsksemester i Turkiet ska ha talat illa om partikamrater, haft åsikter om drinkpriser och - hör och häpna - gett Fredrik Reinfeldt "en känga när Håkan Juholt trodde ingen lyssnade"!
Ärligt talat skulla jag bli mer orolig om den Socialdemokratiska partiledaren INTE gav Reinfeldt kängor!
Karl-Johan Karlsson, den så kallade journalisten bakom detta scoop, måste vara riktigt stolt över det han kommit över. Själv kallar jag det lösnummersjournalistik i stil med alster av Hans Shimoda och Johan T Lindwall, som mer passar skvallertidningar i stil med Hänt Extra och Se & Hör m.fl. än en välrenomerad kvällstidning!
(Utan gin är det för övrigt ingen Dry Martini längre så den restaurangchefen hade inte riktigt koll på läget! Se drinkrecept till vänster!)
Detta scoop har alltså Karlsson och Expressen fått från en så pass säker källa som några svenska turister på en bar i Turkiet!
Till saken bör också nämnas att man som politiker ibland får enkäter från Expressen att svara på via mail. I det senaste mailet fanns något spännande.
Där stod att läsa att om man har någon, för Expressen, intressant information om Håkan Juholt eller folk i hans närhet kan man skicka in det och vara säker på att inte bli avslöjad som källa då Expressen har meddelarskydd! Dessutom erbjuds man bra betalt för sådana uppgifter!
Så jobbar alltså den seriösa kvällspressen!
/Matz
söndag 24 april 2011
Håll Sverige Rent - året om!

lördag 23 april 2011
(M)issat var ordet, Lagerquist

I ett på många sätt märkligt försök att besvara Marié Karlströms insändare från den 11 april börjar Lagerquist i vanlig ordning med att lägga fokus på icke-frågor och på det viset frånsäga sig ansvaret för vad det egentligen handlar om - nämligen Markus Lagerquists egna klavertramp i fullmäktige och insändare där han gång efter annan använder sin egen privata uppväxt och skolgång som referens i skoldebatten för att sen bli uppenbart irriterad när någon följer den redan upptrampade stigen!
Antingen är Lagerquist bara bra på att utnyttja härskarteknikens alla konster eller så läsar han helt enkelt inte insändare han sen ändå svarar på.
I slutet av sin insändare menar nämligen Lagerquist att Marié Karlström "missat alliansregeringens totalrenovering av den svenska skolan" och vet inte hur han "annars ska tolka hennes totala tystnad i frågor som verkligen engagerar skol-Sverige".
Lagerqust var nog den enda som missade att det i Mariés insändare med all tydlighet framgick att de senaste 31 årens styrdokument i form av läroplaner för den svenska skolan är signerad borgerliga regeringar. Det är med dessa styrdokument i ryggen lärarna, som Lagerquist själv uttrycker det, "kämpar hjältarnas kamp"!
Om vi tittar lite mer lokalt kan vi konstatera att det i Enköping, sedan kommunaliseringen av skolan, varit borgerligt styre i 17 av de 20 åren som förflutit.
Nåja, vi börjar vid det här laget bli vana vid att alliansen i takt med att oppinionssiffrorna sviker allt mer fokuserar på att lägga skulden på Socialdemokratin i stället för att stå för sin egen bristfälliga politik såväl i kommun och landsting som på regeringsnivå.
/Matz
fredag 22 april 2011
Tiggeri - större än bara Sala

I Sala förbjuder man tiggeri för att få bort människohandel som ofta är kopplat till just tiggeriet. Intentionerna är bra men frågan är om det är rätt väg att gå?
Om vi vill komma åt trafficking kommer det att krävas ett både nationellt och internationellt krafttag. Lokala ordningsstadgar kan aldrig bli ett incitament för att nå önskvärda resultat i en global problematik!
Över 4 miljoner människor, ca 85% är kvinnor och barn, drabbas av människohandel varje år världen över. Ungefär 2 miljoner är under 18 år!
I Sala har man nu förbjudit tiggeri och på det viset fått bort 3-4 personer från gatukorsningar. Per-Olov Rapp, socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Sala, får ursäkta men riksen att de kommer att söka sig till närliggande kommuner är ganska uppenbar.
/Matz
torsdag 21 april 2011
Kultur för alla - en självklarhet

Juholt slår huvudet på spiken när han menar:
"Ytterst handlar det om synen på människan och människovärdet: människan som medborgare i ett samhälle eller människan som kund på en marknad!"
Håkan Juholt säger också att det är viktigt att kulturen åter blir en del av den politiska helheten och inte "undanskuffad i ett hörn"! Jag är övertygad om att det är fler än jag som håller med om detta även när det gäller kulturpolitik på det mer lokala planet.
Vi ser att klyftorna i samhället ökar och idag är också tillgången till ett rikt kulturliv en klassfråga! Kultur är i alla dess former viktig för människors utveckling och därför måste den göras tillgänglig för alla oavsett tjocklek på plånbok.
/Matz
onsdag 20 april 2011
Barnfattigdomen ökar - en absolut sanning

Barnfattigdom kan mätas i absolut eller relativ fattigdom där absolut ser till den del där barn mellan 0-17 år lever i hushåll som har låg inkomst eller försörjningsstöd. Relativ fattigdom ser till samma ålderskategori som lever i hushåll med disponibel inkomst som är lägre än 60% av medianinkomsten i landet.
Det relativa måttet mäter alltså inte köpkraft utan människors möjlighet att leva ungefär som andra i samhället!
Vilken mätning man än tittar på ser vi nu en ökning!
Rädda Barnen gör mätningar varje år och har så gjort sedan 1991. De tittar enbart på absolut barnfattigdom.
Mellan åren 91-97 steg den absoluta barnfattigdomen kraftigt - från ca 15% till dryga 24%. Från 97 fram till 2002 sjönk sedan den absoluta barnfattigdomen till under 15%. Därefter har kurvan mer eller mindre planat ut för att 2007 åter öka och, enligt Rädda Barnens mätningar, fortsätta öka även i år.
Ser man till SCB:s mätning av relativ barnfattigdom har det skett en ökning sedan 2000 och där den störst ökningen skett mellan åren 2005-2007.
Jag sa i mitt tidigare blogginlägg att barnfattigdom inte får bli bara ett politiskt ställningstagande och det får heller inte bli ett slagträ i den politiska debatten.
Samtidigt är det svårt att blunda för sambanden mellan de ökande siffrorna vad gäller barnfattigdom - oavsett mätmetod - och det politiska styret i landet!
Detta är en viktig fråga och det måste till en kraftsamling för att förebygga och bekämpa barnfattigdomen i välfärdslandet Sverige! Det känns oerhört viktigt att vi tar fram strategier för hur detta arbete ska gå till.
Därför är jag stolt över att Socialdemokratin nu tagit beslut om att ta fram ett program för att just bekämpa barnfattigdomen, men jag är inte nöjd förrän vi verkligen sett att det gett effekter!
/Matz
tisdag 19 april 2011
Våra barn - allas ansvar!
Att vara arbetslös, långtidssjukskriven eller förtidspensionerad är i sig ett tungt ok att bära. Om man dessutom har barn att försörja blir bördan än tyngre, men framför allt är det barnen som drabbas hårdast.

Många säger säkert att det handlar om att prioritera i vardagen - att som vuxen avstå från att exempelvis att röka eller dricka alkohol. Men när man till och med tvingas sälja sin bil, avstå från tand- och sjukvård, avstå från att själv köpa kläder, be en bekant klippa ens hår - allt detta och mycket mer för att vara säker på att kunna ställa mat på bordet även de sista tio dagarna varje månad - då finns inte så mycket mer att omprioritera.
Har man turen att ha ett socialt nätverk av familj och vänner finns möjligheten att kunna låna sig till en räddning, men då kommer ofta skammen - skammen av att inte kunna klara sig själv utan tvingas stå med mössan i hand och be om hjälp.
Allt det här ser också barnen! De ser att deras föräldrar sliter och gnetar för att få vardagen att gå ihop och många av dessa barn känner också skuld för sina familjers situationer! Inte allt för sällan leder detta till djupa depretioner hos barnen med risk för suecidtankar.
Detta är några av anledningarna till att vi alla måste bekämpa den ökade barnfattigdomen i Sverige!
Det får aldrig stanna vid att vara ett politisk ställningstagande och att man sedan passivt väntar på att beslutsfattare ska lösa problemet! Däremot måste det till politiska beslut om åtgärder för att förebygga och bekämpa barnfattigdom.
Barn som lever i fattigdom är ovärdigt ett modernt välfärdssamhälle. Vi socialdemokrater kommer därför att utarbeta ett program för att utrota barnfattigdomen. Varenda sten ska vändas!
Vi säger ofta att barnen är vår framtid, men om vi inte tillsammans ser till att ta hand om dessa barn och ger dem ett NU har vi ingen framtid att se fram emot! Varken vi eller barnen!
/Matz
måndag 18 april 2011
Hägglund - tom och innehållslös

Hägglund pratar om jämlikhet, frihet, rättvisa och ansvarstagande samtidigt som han åter igen säger sig förträda "verklighetens folk". För det första skulle jag vilja att Hägglund en gång för alla definierar begreppet "verklighetens folk".
Den verklighet Hägglund lever i stämmer inte alltid överens med den sanna verkligheten. Det har vi fått åtskilliga bevis för genom åren!
Ännu en gång tar borgerligheten ord som är likställda med Socialdemokratisk ideologi, men som för den moderatledda alliansen inte blir annat än just ord - innehållslösa och tomma ord!
Bland annat säger Hägglund i sin artikel:
"...jämlikhet skapas när människor får likartade förutsättningar i livet, exempelvis lika tillgång till utbildning och vård."
För inte så länge sedan pratade Hägglund och hans alliansvänner sig varma för elitskolor och elitklasser. Borgerligheten står för gråddfiler in i vården med ett amerikanskt försäkringssystem som mål. Är det den jämlikheten Göran Hägglund menar? Åter igen - innehållslösa och tomma ord!
En annan jämlikhets-, frihets- och rättvisefråga är ju exempelvis KD:s ställning vad gäller samkönade äktenskap och rätten till adoption för homosexuella. Tillhör dessa människor verklighetens folk Göran Hägglund?
Hägglund försöker också ta billiga politiska poäng genom att lägga ord i mun på oppositionen genom att säga:
"Vänstern sätter inte allt för sällan likhetstecken mellan att vara jämlik och att vara likadan."
Antingen är Hägglund en urusel retoriker eller en dålig lyssnare. Han må vara den "roligaste partiledaren i riksdagen", men det verkar inte hjälpa när det kommer till kritan! Att han är en dålig partiledare talar ju oppinionssiffrorna om gång efter annan där KD balanserar på fyraprocentspärren.
Han har hur som helst tolket in något som över huvud taget aldrig sagts från Socialdemokratiskt håll eller från V och MP.
Socialdemokraterna har som grundläggande politisk princip att alla människor är lika mycket värda oavsett ursprung, klasstillhörighet eller kön. För oss är det självklart att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i hela samhället.
Borgerligheten tar alltså orden som är liktydiga med vår Socialdemokratiska ideologi - för man vet att de är sanna. Problemet är att borgarna inte vet att fylla orden med innehåll.
För Göran Hägglund och hans alliansvänner förblir det bara ord - innehållslösa och tomma ord!
/Matz
söndag 17 april 2011
Vem bryr sig!?

Nej, jag vet! Men nu börjar dessa mätningar likt krokus och tulpaner poppa upp snabbare än man hinner blinka!
Senast i ordningen är alltså SIFO:s mätning som säger att det röd/gröna blocket har 46,4% och den moderatledda minoritetsregeringen har 46,3% av väljarstödet.
Så kommer då min käpphäst:
I mätningen har KD 3,8%! Det borde ju i rimlighetens namn innebära att alliansens tre återstående partier har 42,5% - eller?
Dessutom ligger C och balanserar på 4-procentspärren. Skulle det vara, med felmarginalen sett, plus/minus 0,1 innebär det rent teoretiskt att av den nuvarande regeringen återstår M och FP som tillsammans då skulle landa på 38,6%!
Men enligt undersökaren och media som presenterar siffrorna är det dött lopp mellan blocken!
"...och så säger han att han inte bryr sig om oppinionsmätningar..."
/Matz
lördag 16 april 2011
Tala är silver...

Det kanske mest häpnadsväckande var nog i alla fall utbildningsnämndens ordförande Stefan Sundbäck (M) som i sitt inledningsanförande kom in på Skolinspektionens arbete i Enköping.
"Det var tur att de kom i början på mandatperioden. Hade de kommit i slutet hade vi kanske fått avgå hela bunten!"
Vad menade Sundbäck egentligen?
Var det en freudiansk felsägning eller kanske ett bevis om en insikt om hur man från den moderatledda alliansen egentligen sköter den politiska styrningen?
För visst var det väl den politiska styrningen han åsyftade - eller?
Det var i alla fall ganska tydligt att Sundbäck insåg att orden landade tungt då han använde en livlina och snabbt bytte fokus genom att lämna över till förvaltningschefen Hans Hellberg!
/Matz
fredag 15 april 2011
Lärartätheten sjunker i Enköping!

Örjes hävdade att lärartätheten ökat under mandatperioden 2006-2010 och jag gav honom rätt till viss del. 2006 var lärartätheten 8,4 lärare/100 elever för att sjunka 2008 till 8,3 och 2009 åter stiga till 8,5 under 2009. Total ökning med 0,1 under tre år!
Det hör också till saken att antalet elever stadigt sjunkit under de senaste åren.
Även under valrörelsens slutspurt hävdade Örjes med envishet att ökningen var en medveten politisk strategi från den moderatledda alliansen!
Idag fick jag, under budgetseminariet på Fagerudd, nya siffror presenterade för mig av skolchefen Göran Hedström, som visade att lärartätheten under 2010 var 8,0 lärare/100 elever!
Det innebär alltså att, numera landstingsrådet, Johan Örjes under 2010 farit med osanning om hur verkligheten ser ut! Lärartätheten sjönk med 0,5 lärare/100 elever bara under 2010!
Så ser den "medvetna skolpolitiken" ut signerad den moderatledda alliansen i Enköping!
/Matz
Utsikter - ekonomiska och över sjön

Dagen kommer att fyllas med siffror, utmaningar och visioner. Det blir en heldag som politiker med budgetseminarium på agendan.
Förvaltningschefer tillsammans med ordföringarna ska presentera sin syn på 2012 och vad det innebär ekonomiskt.
Som vanligt kommer vi att hålla till på Fagerudd - en tradition sedan några år tillbaka!
Ska försöka göra lite reflektioner under dagen!
/Matz
torsdag 14 april 2011
Sändningsuppehåll...
onsdag 13 april 2011
Reinfeldt på export till Finland?

Den 15 maj är det omval i Västra Götalandregionen och Håkan Juholt har bjudit in statsministern att debattera bland annat sjukvården.
Reinfeldt har tidigare hänvisat till de redan inplanerade partiledaredebatterna. Problemet är bara att DE LIGGER I JUNI!!! Alltså efter omvalet!
Nu kom så den senaste av de Reinfeldtska undanglidningarna som får en att fundera på om han menar allvar, spelar dum eller har allmänt urusla rådgivare runt sig!?
Någon tycker kanske att det hela är komiskt när statsminister Reinfeldt säger att han "inte kandiderar i Västra Götaland" och därför inte anser att en debatt är relevant!
Som främste företrädare för sitt parti borde han kanske visa lite mer intresse för något så unikt som ett omval, men det här visar kanske mer på att han inte anser att det är viktigt - eller?
Vän av ordning ställer sig då kanske frågan om varför Sveriges statsminister nyligen engagerade sig så till den milda grad att han deltog i den finska valrörelsen?
Är det kanske så att han kandiderar i det finska valet?
/Matz
tisdag 12 april 2011
Fullmäktigetisdag

Allmänhetens frågestund kommer med stor sannolikhet ägnas till största delen om S:t Ilian. Åhörarläktaren är fylld av personal från skolan. Har också hört att det lämnats in frågeställningar om just Ilian.
Vill du hänga med i debatten går det bra att gå in på kommunens hemsida se direktsändningen med någon sekunds fördröjning!
/Matz
måndag 11 april 2011
Nystart på alla nivåer

Det var väl kanske inte helt oväntat heller med tanke på den senaste tidens mediafokus på Håkan Juholt och den nya partistyrelsen. Inte blir det heller sämre av att Reinfeldt nobbar att debattera med Juholt.
Men jag är övertygad om att den största anledningen till att vi sakta men säkert håller på att återfå medborgarnas förtroende är att vi återigen visar att det vår ideologi bygger på, solidaritet och jämlikhet, är förutsättningar för tillväxt och välfärd!
Katrine Kielos sa på ett AK-möte för några år sedan att man inte säljer ett hus genom att visa hur vatten-, avlopps- och elledningar är dragna - det är helheten som är intressant. Carin Jämtin sa i lördags att vi ska sluta spegla oss i moderaterna och istället fokusera på orättvisorna i samhället. Båda har helt rätt - vi måste bli tydliga med vad VI vill!
Det känns som vi är på G helt enkelt! Vi har fått en ny partiledning, distriktet har fått en ny ordförande och så även i vår egen arberaterkommun. NYSTART helt enkelt!
/Matz
söndag 10 april 2011
Upp till bevis, herr statsminister!

Det står nu helt klart att statsministern har stor respekt för Håkan Juholt och har därför tackat nej till att ta debatten. Fegt? Ja, faktiskt!
Han låter hälsa genom sin presschef att han istället vill vänta till de redan inplanerade debatterna i juni!
Hallå!!! Valet i Västra Götaland är den 15 maj! Vad är det karl'n inte förstår!?
Carin Jämtin skriver i ett pressmeddelande att hon är förvånad över att Fredrik Reinfeldt tackar nej till debattinbjudan.
"Den 15 maj går 1,2 miljoner väljare till valurnorna. De har rätt att få veta var landets två största partier står i de centrala frågorna och inte minst i den viktiga sjukvårdsfrågan", kommenterar Jämtin.
Det är på gränsen till ynkligt att nobba debatten och springa och gömma sig tills valet är över! Upp till bevis, herr statsminister!
/Matz
PS. Bilden är ett eget fotomontage med ett anagram - bokstäverna i Fredrik Reinfeldt lite omkastade! DS.
lördag 9 april 2011
Distriktskongressen - del 7
Distriktskongressen - del 6

Distriktskongressen - del 5

Även fast jag hört om det tidigare är det lika fascinerande att lyssna på deras berättelse om det oerhört viktiga arbete som utförts.
Föredraget kombineras med ett mycket talande bildspel.
"Vi vill visa er att ni har gjort skillnad." avslutade Helena!
/Matz
Distriktskongressen - del 4
/Matz
Distriktskongressen - del 3

"Nu är det dags att nystart! Tillsammans kommer vi att kunna mycket bättre! Det är dags att gå ut och visa vad socialdemokratin står för!" Så inledde Carin sitt anförande och jag är övertygad om att vi är många som känner likadant.
"Vi har inte råd med att människor lämnas utanför" fortsatte hon och menade att vi ska ha nolltolerans mot ungdomsarbetslöshet.
Carin kritiserade också regeringen och deras så kallade satsning på tågtrafiken och att de sparkat sin starkaste kritiker, Ulf Adelsohn.
Precis som på extrakongressen tog Carin upp barnfattigdomen och att den ökar igen. "Vi måste jobba med detta på alla nivåer", menade hon.
"Vi ska staka ut vår egen färdriktning, sätta dagordningen och sluta spegla oss i moderaterna! Det som är våra fiender är inte andra partier utan orättvisorna i samhället och det är mot dem vi ska arbeta! Tillsammans ska vi verka för att stärka socialdemokratin!"
/Matz
Distriktskongressen - del 2
En något förkyld Thomas Östros öppnade mötet och hälsade bland annat vår nyblivna partisekreterare Carin Jämtin välkommen till vår kongress!
Thomas talade om vikten av att vi håller våra värderingar högt och engagemanget att bygga samhället tillsammans. Vi är socialdemokrater med samma värderingar som inte drar åt olika håll och med en väldigt stark gemenskap, fortsatte han.
Östros avslutade sitt inledningstal med att vara tydlig med att han även fortsättningsvis kommer att arbeta för distriktet.
/Matz
Distriktskongress 2011 - del 1
Thomas Östros har aviserat att han avgår och vi kommer inom några timmar att ha en kvinnlig ordförande. Mer om det inom kort - så håll datorn igång och förlj med på resan!
/Matz
fredag 8 april 2011
Juholts uttalande går som på räls

Finansministerns resonemang oroväckande

torsdag 7 april 2011
Vår skolpolitik står fast

Det är ingen tvekan om att det här är en fråga som berör och väcker känslor.
Att som fritidspolitiker ta ställning i den här typen av frågor är inte alltid lätt och man måste räkna med att man kan komma att få stå till svars gentemot invånarna i Enköping. Så måste och ska det vara. Det är en viktigt pusselbit i den demokratiska processen.
Från Socialdemokratiskt håll har vi i frågan om S:t Ilian hela tiden hävdat eleverna i fokus och att vi aldrig går med på nedskärningar som innebär en minskning av den redan låga lärartätheten i de kommunala skolorna. Det är den utgångspunkten vi haft när vi diskuterat och vägt de förslag som presenterats innan vi tagit ställning i frågan.
Därför känns det inte helt OK att bli beskylld för att ha tagit ställning för en utökad friskoleetablering och att det skulle finnas en "hemlig agenda" om att en friskola skulle få tillgång till S:t Ilian vid en eventuell nedläggning.
Vad gäller frågan om friskoleetableringar har vi redan tidigare varit väldigt tydliga och vi har inte ändrat ståndpunkt där.
Det känns inte heller helt renhårigt att, från vänsterpartister i sociala media, bli beskylld för att ha ingått i en "ohelig allians" med moderater och centerpartister!
Vi har som enskillt parti tagit ställning i denna fråga där, som jag tidigare påpekat, vi hela tiden haft eleverna och bibehållen lärartäthet som utgångspunkt och därmed förordat en kostnadsbesparing på 45 miljoner på 10 år.
Att VÅRT ställningstagande också ligger i linje med andra partiers innebär inte per automatik att vi ingått i någon form av samarbete.
Inför valet tog vi, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, fram en gemensam politisk plattform där det under punkten om skola står att läsa:
"Ökad lärartäthet kostar pengar men ger möjlighet till mindre undervisningsgrupper, där läraren hinner se varje elevs behov."
Vi Socialdemkrater står fast vid den skolpolitik vi gick till val på och visar också på det viset att detta varit vår åsikt från början - långt innan vårt ställningstagande om S:t Ilian!
/Matz
tisdag 5 april 2011
Validera till behörighet i skolan
Det kommer alltså att bli problem för skolorna att rekrytera behörig personal och det kommer att bli hård konkurrens om de få som finns på lärarutbildningarna idag.
Ett alternativ skulle ju kunna vara att hitta ett valideringssystem för den grupp av personal på skolorna som idag saknar behörighet.
Precis som lärarlyftet och andra kompetensutvecklingssatsningar för redan behörig personal skulle man kunna ge förutsättningar för personal som saknar formell behörighet att parallellt med sitt arbete läsa in delar av lärarbehörigheten utifrån en bedömning av vilken arbetslivserfarenhet man har inom det pedagogiska yrket.
Med risk för att få ordentligt på käften sticker jag nu ut hakan och säger:
Det finns många duktiga pedagoger som arbetar ute på skolorna runt om i landet men som saknar den formella behörigheten precis som det finns behöriga lärare som saknar den pedagogiska fallenheten.
Det är en utopi att tro att vi kommer att nå 100% behörig personal ute på våra skolor. Därför är jag övertygad om att ett valideringssystem för så kallade obehöriga skulle bli en lönsam satsning för alla parter!
/Matz
måndag 4 april 2011
Fullspäckad politikervecka
Har sedan januari ställt in mig på att nästa helg åka på distriktskongressen som ombud för Enköpings Arbetarekommun. Brukar säga att helgerna är heliga, men just DK brukar vara rätt trevligt med möjlighet att träffa folk runt om i Uppsala län.
Nu föll det sig inte bättre än att det på något sätt skett någon form av misstag när listan för ombud togs och mitt namn har inte blivit registrerat som ombud. Snacka om snopet!
Nåja, även om jag nu inte kommer att få lägga någon röst på kongressen kommer jag nog att finnas med som åhörare. Inte riktigt samma sak, men...
Den här veckan är förövrigt fullspäckad med politik:
Måndag: Vice ordförande-konferens
Tisdag: Miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott
Onsdag: Miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott, fullmäktigtgrupp
Torsdag: Miljö- och byggnadsnämndens arbetsutskott, AK-styrelse
Lördag: Distriktskongressen
Det är inga problem att fylla tiden!
/Matz
söndag 3 april 2011
Dolda lögner i förvrängda sanningar

"Barnfattigdomen är oacceptabel och ovärdig vårt modernt samhälle. Politiken ska kraftsamla för ett omfattande program mot barnfattigdomen, som sträcker sig hela vägen från barnbidrag till fler människor i arbete. Barnfattigdomen ska bekämpas varje dag och med alla till buds stående medel!"
"Den måste vi slå vakt om, och inte avveckla och ersätta med bidragslinjen som de rödgröna vill."
- Självklart är arbete en bra lösning för att bekämpa fattigdom. Där är vi överens!
- Socialdemokraterna vill inte ersätta arbete med bidrag. Tvärtom!
- Det enda som blivit avvecklat och utarmat under de senaste åren med borgerligt styre är det svenska välfärdssamhället som är grunden för att bekämpa fattigdom och där alla solidariskt bidrar.
- Socialföräkring, sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkring är inte bidrag. Det är precis vad de heter - försäkringar som ger ekonomisk trygghet om man på något sätt drabbas. Det enda egentliga bidrag vi har idag är vårdnads-bidraget som den moderatledda alliansen infört! Och som dessutom bara vissa (läs de bäst bemedlade) är de som nyttjar bidraget till största delen.
lördag 2 april 2011
Förtroendevald - offentlig eller privat?

Så sa Markus Lagerquist (M) i ett replikskifte med Sven Jansson (S) i fullmäktige tisdagen den 15 februari i år.
Då var det nog många med mig som uppfattade att Lagerquist kommit till någon form av insikt om vad det politiska spelet går ut på. Lagerquist har tidigare också varit tydlig med att det inom politiken är viktigt att kunna skilja på sak och person. I det har han helt rätt!
Därför blir man något fundersam över hur Markus Lagerquist resonerar när han i fullmäktige tisdagen den 22 mars menar att Anneli Djurklou (S) "blev lite privat" när hon refererade till Lagerquists tidigare inlägg i debatten om den "socialdemokratiska flumskolan" där hon sa:
"Den här församlingen, den måste vara en ganska urusel församling. För åtminstone hälften av er har ju gått i den förskräckligt dåliga socialdemokratiska skolan och ändå har ni lyckats ta er hit. Själv tillhör jag en äldre generation och jag har också gått i en socialdemokratisk skola men det var ju innan den flummade ur så totalt. Men, Markus, dig kan man ju överhuvudtaget inte fästa tilltro till för du är ju verkligen en produkt utan den dåliga skolan."
Om man, med 15 års erfarenhet av politik som Lagerquist har enligt egen utsago, inte förstår att det är precis det här det handlar om - att i debatten just konfrontera motståndaren med dennes egna ord - då bör man nog fundera över om man hamnat rätt!
Om man vinklar det till att det är personliga angrepp när man i sitt eget debaterande hela tiden refererar till sig själv och sitt privata bör man kanske i första hand fundera över sin egen debattteknik innan man gör sig själv till offer och beskyller andra för att inte kunna skilja på sak och person!
Det var ju till och med så att Lagerqusts partikamrat och ordförande för fullmäktige Jan Peterson hörs skratta högt efter Annelis inlägg!
Så slutligen till lite förklaringar av ord som man kan hitta om man Googlar lite:
Debatt: kommer från franskans de- 'av, från' och battre 'kämpa', och betyder slå sönder (motståndarens argument).
Konfrontera: stå ansikte mot ansikte med, utan att rygga tillbaka eller undvika. Konfrontering är i grunden förmågan att obesvärat vara där och förnimma (uppfatta).
Härmed avslutar jag (för den här gången) ämnet om att man som förtroendevald är en offentlig person som kommer att granskas och konfronteras av media och opposition och där det privata är en del av offentligheten.
/Matz
fredag 1 april 2011
Låga odds på fortsatt om Lagerquist
Dessutom har jag gått igenom förra månadens fullmäktige som finns dokumenterade på webben och en hel del matnyttigt som jag återkommer till under morgondagen. Jag kan ju säga att den som anar en fortsättning på det Lagerquistska spåret får inte mycket tillbaka på en satsad hundring!
Håll utkik under morgondagen...
/Matz