tisdag 5 april 2011

Validera till behörighet i skolan

I dagens EP står det att läsa att bristen på behöriga lärare ökar. Samtidigt säger de nya styrdokumenten för skolan att man på skolorna ska ha 100% behörig personal!

Det kommer alltså att bli problem för skolorna att rekrytera behörig personal och det kommer att bli hård konkurrens om de få som finns på lärarutbildningarna idag.

Ett alternativ skulle ju kunna vara att hitta ett valideringssystem för den grupp av personal på skolorna som idag saknar behörighet.

Precis som lärarlyftet och andra kompetensutvecklingssatsningar för redan behörig personal skulle man kunna ge förutsättningar för personal som saknar formell behörighet att parallellt med sitt arbete läsa in delar av lärarbehörigheten utifrån en bedömning av vilken arbetslivserfarenhet man har inom det pedagogiska yrket.

Med risk för att få ordentligt på käften sticker jag nu ut hakan och säger:

Det finns många duktiga pedagoger som arbetar ute på skolorna runt om i landet men som saknar den formella behörigheten precis som det finns behöriga lärare som saknar den pedagogiska fallenheten.

Det är en utopi att tro att vi kommer att nå 100% behörig personal ute på våra skolor. Därför är jag övertygad om att ett valideringssystem för så kallade obehöriga skulle bli en lönsam satsning för alla parter!

/Matz

PS. Jodå, jag talar för egen del så klart! ;) DS.

1 kommentar:

  1. Tycker inte alls att du sticker ut hakan. Det här har varit en fråga i många år. MEN som jag ser det är det ytterst ett arbetsgivaransvar. Duktiga pedagoger ska kunna få behörighet av arb.givaren. Också med tanke på pensionsavgångar de närmaste åren.
    /Marié

    SvaraRadera

AddThis

Share |