torsdag 28 april 2011

Återremiss om S:t Ilian och lokalutredningen

Det är för många frågetecken som skulle behöva rätas ut och det behövs ett bättre underlag för att våra Socialdemokratiska ledamöter i skolnämnden ska kunna ta ett beslut om lokaleffektiviseringen i grundskolan och då alltså även vad gäller S:t Ilian.

Därför har ett enigt Arbetarekommunenmöte ikväll gett i uppdrag till våra representanter i nämnden att begära återremiss i frågan vid nästa sammaträde för skolnämnden.

/Matz


6 kommentarer:

  1. Mycket klokt beslut av er och bra för Enköping. Får se om mina partikamrater är lika kloka nästa vecka.

    /Tomas

    SvaraRadera
  2. Lutar åt att det är dags att byta parti i nästa val, gjorde fel val senast...

    SvaraRadera
  3. Ja, det var ett mycket BRA och entydigt AK-möte där dialog, demokrati och ideologi var framträdande delar i debatten. (S)könt med detta ställningstagande:-).

    SvaraRadera
  4. Bra att fundera ett varv till i frågan genom återremittering. Jag har kanske lite svårt att förstå varför man inte begär en motion om att frågan istället behandlas i fullmäktige. Det finns ju en del frågetecken kring nedläggningen, t ex
    - hur många parallellklasser blir det på Västerleden om förslaget med Ilians nedläggning går igenom?
    - Hur kan redan stora skolenheter som blir än större, borga för en god pedagogisk utveckling och en trygg studiemiljö?

    - Hur kommer det att gå med "det fria skolvalet"?

    - Hur har man tänkt när man vill bygga ut en skolenhet (Munksundet) samtidigt som det kanske finns befintliga skollokaler någon annanstans i stan som ska avyttras i stället för att nyttjas?
    - Hur har man räknat när man säger att S:t Iliansskolans hyror kraftigt kommer att höjas om skolan skulle bli kvar på grund av renoveringskostnader?På sikt skulle vissa delar av S:t Ilianskolan behöva bättre ventilation. Vad är det mer för renoveringsbehov som skolan skulle behöva?

    Sedan finns ju frågan om förtroende. Politik är en förtroendebransch. Är det verkligen en vinnarfråga för något parti att lägga ner en väl fungerande skola? Vad beräknas den politiska kostnaden vara för att göra sig av med skolan? Det är ett ganska högt spel om man inte har med sig väljarna i något dylikt. Har ni med er väljarna i den här frågan? Är åsikterna som regelbundet publiceras på sidan 3 i EP vanliga åsikter i stan, eller är det bara ett marginellt särintresse? Om man inte lever i trygg förvissning kring att väljarna tycker att nedläggningen är helt ok, måste man satsa på att medborgarna har glömt det här till den 3:e söndagen i september 2014. Vi får se.

    MVH Ambrosius Hassmund

    SvaraRadera
  5. Per Markus Rismam30 april 2011 kl. 00:32

    Detta är ett gott tecken från S! Jag vill hävda att det endast finns ett sätt att ta reda på hur skolan är och det är att tala med eleverna. Jag tvivlar på om en riktig dialog har förts med eleverna, om man egentligen har lyssnat.
    Det finns också andra problem så som att man inte kopplade in Ung0171 på ett tidigt stadium i denna process för att på så sätt kunna förankra beslutet hos ungdomarna men också kunna fatta ett beslut som är byggt på bra grunder tack vare ungdomar.
    Ungdomarna är ett forum som MÅSTE lyssna på i skolfrågor, speciellt som dessa!

    // Per Markus Risman

    SvaraRadera
  6. Tomas - vi brukar oftast ta kloka beslut ;)

    Anonym - vi välkomnar alla som delar våra värderingar!

    Ingun - håller med! En saklig debatt som präglades av socialdemokratisk grundideologi!

    Ambrosius - håller även med dig i mycket av det du skriver. Vi måste dock gå tillbaka till ursprunget i den här frågan!

    Det handlar om hur det ser ut med de kommunala lokalerna och hur vi kan få till ett effektivt användande av våra egna lokaler.

    Därför är det viktigt att det nu görs en gedigen utredning som kommer fram till hur vi får till ett effektivt användande - inte bara vad gäller en enskild skola. Därmed inte sagt att skolan inte måste dra sitt strå till stacken.

    I den utredningen anser jag personligen också att det måste bli tydligt om vi kan inhysa egen verksamhet, som idag finns i externt hyrda lokaler, genom anpassningar av våra egna.

    Per Markus - som jag skrivit tidigare i min blogg är jag övertygad om att de allra flesta vet att S:t Ilians arbetssätt och pedagogik är ett framgångskoncept och att man nu verkligen börjar kunna skörda frukterna av ett gediget grundarbete!

    Självklart borde Ungdomsrådet ha varit en av remissinstanserna i denna fråga precis som i alla andra frågor som på något sätt berör ungdomar i Enköping! Politiken ska alltid prata MED ungdomar - inte bara om och till!

    Slutligen - det är otroligt kul att fler hittat min blogg och dessutom börjat kommentera mina inlägg. Ser fram emot att detta håller i sig och ökar i intensitet!

    /Matz

    SvaraRadera

AddThis

Share |