torsdag 7 april 2011

Vår skolpolitik står fast

Den heta debatten om förslaget om att S:t Ilian ska läggas ner (för det är fortfarande endast ett förslag och inget annat) fortsätter - och det ska den göra. Det är intressant att läsa alla insändare, prata med människor man möter och svara på mail.

Det är ingen tvekan om att det här är en fråga som berör och väcker känslor.

Att som fritidspolitiker ta ställning i den här typen av frågor är inte alltid lätt och man måste räkna med att man kan komma att få stå till svars gentemot invånarna i Enköping. Så måste och ska det vara. Det är en viktigt pusselbit i den demokratiska processen.

Från Socialdemokratiskt håll har vi i frågan om S:t Ilian hela tiden hävdat eleverna i fokus och att vi aldrig går med på nedskärningar som innebär en minskning av den redan låga lärartätheten i de kommunala skolorna. Det är den utgångspunkten vi haft när vi diskuterat och vägt de förslag som presenterats innan vi tagit ställning i frågan.

Därför känns det inte helt OK att bli beskylld för att ha tagit ställning för en utökad friskoleetablering och att det skulle finnas en "hemlig agenda" om att en friskola skulle få tillgång till S:t Ilian vid en eventuell nedläggning.

Vad gäller frågan om friskoleetableringar har vi redan tidigare varit väldigt tydliga och vi har inte ändrat ståndpunkt där.

Det känns inte heller helt renhårigt att, från vänsterpartister i sociala media, bli beskylld för att ha ingått i en "ohelig allians" med moderater och centerpartister!

Vi har som enskillt parti tagit ställning i denna fråga där, som jag tidigare påpekat, vi hela tiden haft eleverna och bibehållen lärartäthet som utgångspunkt och därmed förordat en kostnadsbesparing på 45 miljoner på 10 år.

Att VÅRT ställningstagande också ligger i linje med andra partiers innebär inte per automatik att vi ingått i någon form av samarbete.

Inför valet tog vi, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, fram en gemensam politisk plattform där det under punkten om skola står att läsa:

"Ökad lärartäthet kostar pengar men ger möjlighet till mindre undervisningsgrupper, där läraren hinner se varje elevs behov."

Vi Socialdemkrater står fast vid den skolpolitik vi gick till val på och visar också på det viset att detta varit vår åsikt från början - långt innan vårt ställningstagande om S:t Ilian!

/Matz

9 kommentarer:

  1. "Ökad lärartäthet kostar pengar.........."

    Ska ni inte istället kämpa för att få mer pengar till skolan? 4,5 miljoner är ju ingenting i kommunbudgetens mått. Har ni undersökt det alternativet?

    SvaraRadera
  2. 4,5 miljoner är ungerfär 10 lärartjänster, men totalt sett är det en liten summa.

    Kämpa för mer pengar till skolan är precis vad vi gör. Kostnaden per elev har sedan 2007 ökat från 75.000 till 88.000. Tyvärr har ju den största delen av den kostnadsökningen gått till just lokalhyror och inte kommit eleverna till dels. Det är precis det vi vill ändra på!

    Man kan inte som majoriteten gjort säga att man satsar på skolan och sen visar det sig att de så kallade satsningarna går till att täcka hyreskostnader!

    Förvaltningen har presenterat ett antal alternativ som de ser är möjliga lösningar och det är utifrån de våra representanter i nämnden tagit ställning.

    /Matz

    SvaraRadera
  3. Har de tagit ställning eller skall de ta ställning ?

    SvaraRadera
  4. MAtz, tycker du att det är rimligt med 600 elever i 24 klasser, dvs 8 parallellklasser på Västerleden? Hur mycket smågrupper får rum då och hur många elevers behov tror du blir sedda i en sådan skola?

    Ta inte förvaltningens förslag som de enda möjliga lösningarna, tänk själva i nya banor föreslår jag.

    SvaraRadera
  5. Tomas, jag håller med om att åttaparallelligt inte är att föredra, men den beräkning bygger också på att alla elever - vid en eventuell nedläggníng av S:t Ilian - väljer Västerleden.

    Nästa vecka kommer det att vara en sittning för kommunalråden, representanter för nämnden och förvaltning. Framkommer nya fakta då som innebär att fler alternativ presenteras kommer vi självklart att ta till oss det och omvärdera situationen.

    (Till Anonym)Fortfarande - INGET BESLUT ÄR TAGET!

    Det har presenterats alternativ från förvaltningen på uppdrag av majoriteten och det är utifrån dessa alternativ vi tagit ställning och därmed valt att hålla på vår linje från vårt kommunalpolitiska handlingsprogram:

    Lärartäthet gör före lokalkostnader!

    /Matz

    SvaraRadera
  6. Matz, det verkar inte som att det finns något annat alternativ än Västerleden för majoriteten av eleverna. Bergvreten är full, Korsängen kommer att bli full och då finns bara Västerleden kvar.
    Är det en bra skolpolitik att ha stora skolor med 8 parallellklasser som Tomas skriver???? Borde inte kommunen undersöka möjligheten att andra kommunala enheter kan hyra lokaler hos skolorna??

    SvaraRadera
  7. Precis som jag svarade Tomas tycker inte jag heller att 8 parallelligt är den ultimata lösningen, men nu vill vi invänta om det kommer att presenteras några nya alternativ i veckan och därefter får vi ta en ny vända och diskutera lösningar.

    /Matz

    SvaraRadera
  8. Ja vi får hoppas att de hittar några andra alternativ än att behöva lägga ner en skola.
    Tack för en bra blogg med bra uppdateringar.

    SvaraRadera
  9. Tack själv för att du tar dig tid att läsa min blogg och dessutom skriva kommentarer. Det är guld värt för mig att se att jag har läsare som dessutom är engagerade!

    Hoppas vi hörs/skrivs snart igen :)

    /Matz

    SvaraRadera

AddThis

Share |