lördag 2 april 2011

Förtroendevald - offentlig eller privat?

"Politik är att debattera och konfrontera ibland. Det är fler än jag som har upptäckt glädjen i det uppenbarligen."

Så sa Markus Lagerquist (M) i ett replikskifte med Sven Jansson (S) i fullmäktige tisdagen den 15 februari i år.

Då var det nog många med mig som uppfattade att Lagerquist kommit till någon form av insikt om vad det politiska spelet går ut på. Lagerquist har tidigare också varit tydlig med att det inom politiken är viktigt att kunna skilja på sak och person. I det har han helt rätt!

Därför blir man något fundersam över hur Markus Lagerquist resonerar när han i fullmäktige tisdagen den 22 mars menar att Anneli Djurklou (S) "blev lite privat" när hon refererade till Lagerquists tidigare inlägg i debatten om den "socialdemokratiska flumskolan" där hon sa:

"Den här församlingen, den måste vara en ganska urusel församling. För åtminstone hälften av er har ju gått i den förskräckligt dåliga socialdemokratiska skolan och ändå har ni lyckats ta er hit. Själv tillhör jag en äldre generation och jag har också gått i en socialdemokratisk skola men det var ju innan den flummade ur så totalt. Men, Markus, dig kan man ju överhuvudtaget inte fästa tilltro till för du är ju verkligen en produkt utan den dåliga skolan."

Om man, med 15 års erfarenhet av politik som Lagerquist har enligt egen utsago, inte förstår att det är precis det här det handlar om - att i debatten just konfrontera motståndaren med dennes egna ord - då bör man nog fundera över om man hamnat rätt!

Om man vinklar det till att det är personliga angrepp när man i sitt eget debaterande hela tiden refererar till sig själv och sitt privata bör man kanske i första hand fundera över sin egen debattteknik innan man gör sig själv till offer och beskyller andra för att inte kunna skilja på sak och person!

Det var ju till och med så att Lagerqusts partikamrat och ordförande för fullmäktige Jan Peterson hörs skratta högt efter Annelis inlägg!

Så slutligen till lite förklaringar av ord som man kan hitta om man Googlar lite:

Debatt: kommer från franskans de- 'av, från' och battre 'kämpa', och betyder slå sönder (motståndarens argument).

Konfrontera: stå ansikte mot ansikte med, utan att rygga tillbaka eller undvika. Konfrontering är i grunden förmågan att obesvärat vara där och förnimma (uppfatta).

Härmed avslutar jag (för den här gången) ämnet om att man som förtroendevald är en offentlig person som kommer att granskas och konfronteras av media och opposition och där det privata är en del av offentligheten.

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |