tisdag 19 april 2011

Våra barn - allas ansvar!

Barnfattigdomen ökar i Sverige och nu signalerar också Rädda Barnen att den trenden håller i sig även i år. 2008 levde 11,5% av Sveriges barn i fattigdom. Mer än vart tionde barn! 2-3 elever i varje klass i vårt land! 220.000 barn i välfärdslandet Sverige - och det ökar!

Att vara arbetslös, långtidssjukskriven eller förtidspensionerad är i sig ett tungt ok att bära. Om man dessutom har barn att försörja blir bördan än tyngre, men framför allt är det barnen som drabbas hårdast.

Den som aldrig varit i den situationen kan nog inte heller sätta sig in i hur detta hela tiden tär när man som föräldrer tvingas se sina barn allt mer väljer bort att vara med sina kamrater för att man som föräldrer inte har råd. Inte har råd med saker som för det stora flertalet är självklarheter i vardagen - nya kläder, biobiljetten en lördag, klassresan, föreningslivet eller tvingas avstå från att gå på klasskamraternas födelsedagskalas för att man inte har råd med någon present.

Många säger säkert att det handlar om att prioritera i vardagen - att som vuxen avstå från att exempelvis att röka eller dricka alkohol. Men när man till och med tvingas sälja sin bil, avstå från tand- och sjukvård, avstå från att själv köpa kläder, be en bekant klippa ens hår - allt detta och mycket mer för att vara säker på att kunna ställa mat på bordet även de sista tio dagarna varje månad - då finns inte så mycket mer att omprioritera.

Har man turen att ha ett socialt nätverk av familj och vänner finns möjligheten att kunna låna sig till en räddning, men då kommer ofta skammen - skammen av att inte kunna klara sig själv utan tvingas stå med mössan i hand och be om hjälp.

Allt det här ser också barnen! De ser att deras föräldrar sliter och gnetar för att få vardagen att gå ihop och många av dessa barn känner också skuld för sina familjers situationer! Inte allt för sällan leder detta till djupa depretioner hos barnen med risk för suecidtankar.

Detta är några av anledningarna till att vi alla måste bekämpa den ökade barnfattigdomen i Sverige!

Det får aldrig stanna vid att vara ett politisk ställningstagande och att man sedan passivt väntar på att beslutsfattare ska lösa problemet! Däremot måste det till politiska beslut om åtgärder för att förebygga och bekämpa barnfattigdom.

Barn som lever i fattigdom är ovärdigt ett modernt välfärdssamhälle. Vi socialdemokrater kommer därför att utarbeta ett program för att utrota barnfattigdomen. Varenda sten ska vändas!

Vi säger ofta att barnen är vår framtid, men om vi inte tillsammans ser till att ta hand om dessa barn och ger dem ett NU har vi ingen framtid att se fram emot! Varken vi eller barnen!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |