onsdag 27 april 2011

Konsekvenser vs kvadratmeter

Igår diskuterades S:t Ilianskolans framtid i skolans matsal. Ett par hundra personer - föräldrar, elever, personal, politiker - hade slutit upp för att höra vad majoriteten och tjänstemännen hade att säga.

Det var många intressanta frågeställningar som kom upp men jag imponerades mest av alla elever som förutom att lämna en namninsamling med drygt 2000 namnunderskrifter till skolnämndens ordförande Ingvar Smedlund (M) också greppade mikrofonen och pratade från hjärtat.

Det är ingen nyhet att det arbetssätt och den pedagogik som idag präglar S:t Ilian är ett framgångkoncept. Trots det har skolchefen Göran Hedström och Ingvar Smedlund gång efter annan under den senaste månaden menat att "pedagogik inte sitter i väggarna" och att de därför förväntar sig att personalen tar med sig sitt arbetssätt till sina nya arbetsplatser vid en eventuell nedläggning av skolan.

Även finanskommunalrådet Anna Wiklund (M) föll in i denna kör och menade att "pedagogik och arbetssätt måste gå att överföra".

Jag har dock svårt att tro att det är så enkelt. Därför blev jag inte heller direkt förvånad när Trevor Dolan, forskare vid Stockholms Universitet och som varit en starkt bidragande faktor till S:t Ilians positiva utveckling, lutade sig mot 40 års forskning och menade att det är en utopi att tro att det bara är att ta med sig konceptet för att sprida och implementera det på nästa arbetsplats.

Före detta rektorn för gymnasiet Ivar Sandhill spann vidare på ämnet och menade att man i beslutsunderlaget totalt bortsett från en viktig aspekt - nämligen skolans good will!

Återkommande under kvällen var tre argument:
Ni har för bråttom!
Det handlar fortfarande bara om kvadratmeter!
Det behövs ett bättre beslutsunderlag med en ordentlig konsekvensbeskrivning!

Imorgon kväll ska vi Socialdemokrater ha ett Arbetarekommunmöte och då kommer vi diskutera frågan ordentligt inom partiet. Jag förväntar mig inte att det kommer 200 medlemmar, men jag hoppas verkligen att det blir bra uppslutning!

/Matz

Andra som bloggat om Ilian:
Tomas Rådkvist
Magnus Ahlkvist
Mårten Wedebrand

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |