måndag 25 april 2011

Seriös skvallerjournalistik?

Alliansen verkar bli allt mer desperat parallellt med att opinionssiffrorna sviker. Nu går, inte helt oväntat, Expressen in som räddaren i nöden och försöker med alla medel smutskasta Socialdemokratin i allmänhet och Håkan Juholt i synnerhet.

I gårdagens nummer av tidningen presenteras hur Håkan Juholt på sin påsksemester i Turkiet ska ha talat illa om partikamrater, haft åsikter om drinkpriser och - hör och häpna - gett Fredrik Reinfeldt "en känga när Håkan Juholt trodde ingen lyssnade"!

Ärligt talat skulla jag bli mer orolig om den Socialdemokratiska partiledaren INTE gav Reinfeldt kängor!

Karl-Johan Karlsson, den så kallade journalisten bakom detta scoop, måste vara riktigt stolt över det han kommit över. Själv kallar jag det lösnummersjournalistik i stil med alster av Hans Shimoda och Johan T Lindwall, som mer passar skvallertidningar i stil med Hänt Extra och Se & Hör m.fl. än en välrenomerad kvällstidning!

Men Karlsson gick faktiskt så långt i sin grävande journalistik att han kontaktat restaurangchefen på den Turkiska sky-baren som konstaterade att Juholt först inte ville ha någon gin i sin Dry Martini. Oj oj oj, - vilken skandal! Vilket scoop!

(Utan gin är det för övrigt ingen Dry Martini längre så den restaurangchefen hade inte riktigt koll på läget! Se drinkrecept till vänster!)

Detta scoop har alltså Karlsson och Expressen fått från en så pass säker källa som några svenska turister på en bar i Turkiet!

Till saken bör också nämnas att man som politiker ibland får enkäter från Expressen att svara på via mail. I det senaste mailet fanns något spännande.

Där stod att läsa att om man har någon, för Expressen, intressant information om Håkan Juholt eller folk i hans närhet kan man skicka in det och vara säker på att inte bli avslöjad som källa då Expressen har meddelarskydd! Dessutom erbjuds man bra betalt för sådana uppgifter!

Så jobbar alltså den seriösa kvällspressen!

/Matz

3 kommentarer:

  1. Jag håller med dig till 100% Expressen har blivit en tragisk skvallertidning.

    SvaraRadera
  2. Kanske lite missriktat att vältra över ansvaret/skulden på reportern. Publicering/redigering av det som bedöms som toppgrejor är redaktionsledningsfrågor. Jobbet kunde, inte annat än du och jag vet, ha lagts ut på vilken som helst tjänstgörande reporter. Vinkling/uppstyrning av grejen är sen en process där reporterns aktiva insats/skuld begränsas till att följa sin lyhördhet för vad redaktionsledningen förväntar sig att få för att kunna toppa tidningen med grejen.

    SvaraRadera
  3. Jo, det är väl sant att det är redaktionsledningen som avgör om det är värt att lägga ner energi på eller inte. Och det gör ju inte saken bättre! Det säger ju en hel del om ledningens omdöme!

    /Matz

    SvaraRadera

AddThis

Share |