torsdag 29 december 2011

Alliansen blundar för lagstiftning

"En företagsvänlig kommun. Vikten av ett bra näringsliv. Topplacering på Svenskt Näringslivs ranking."

Visst är det viktigt att nya företag etableras i vår kommun och att kommunen tillhandahåller god service till alla näringsidkare. Men att använda ovanstående argument för att köra över såväl tjänstemäns spetskompetens och tydlig lagstiftning är ett märkligt politiskt beteende!

Det är nämligen vad den borgerliga majoriteten i socialnämnden, med Monica Landén (KD) i spetsen, gjorde när man beslutade att tillåta krogarna i Enköping att servera alkohol fram till kl. 02.00. Ett beslut som alltså går helt emot socialförvaltningens rekommendationer som i sin tur utgått från gällande lagstiftning.

Man har också helt förbisett den statistik som polisen redovisat vad gäller ökat våld i samband med längre öppethållande och ökad risk för alkoholrelaterade skador.

Förvaltningsrätten, som är socialnämndens tillsynsmyndighet, har varit oerhört tydliga med att "de sociala och alkoholpolitiska hänsynen skall ges företräde framför affärsmässiga och konkurrensmässiga". Inte ens det har den moderatledda alliansen tagit någon som helst notis om - skrämmande!

Den stora frågan man ställer sig är varför den moderatledda minoriteten i Enköping anser sig kunna ställa sig över gällande lagstiftning!

Kommunalrådet Anna Wiklund (M) säger sig inte känna till detaljerna kring ärendet och man ska inte heller, enligt Wiklund, ha diskuterat det i den borgerliga gruppen. Därmed frånsäger hon sig också allt ansvar trots att hon är just den borgerliga gruppens främsta företrädare!

Däremot verkar det som om Wiklund har full koll på att "MUF:are åker till Västerås eller Uppsala" för att förlusta sig. Prioriteringar är olika!

I den intervju som finns i dagens EP lyfter finanskommunalrådet återigen argumentet "om vikten av ett bra näringsliv" och låter det vara överordnat det faktum att det beslut man tagit i socialnämnden ökar risken att fler av Enköpings medborgare far illa! Trots den förhållandevis korta intervjun hinner hon till och med få med argumentet två gånger!

Det blir också aningen motsägelsefullt när Wiklund först säger att "säkerheten måste vägas in" samt att "samarbetet med polisen är viktigt". I och med det har hon tydligt tagit ställning i frågan, men anser samtidig att hon inte kan uttala sig om beslutet är bra eller inte och att hon inte heller ska lägga sig i beslut som tas i nämnderna!

Kan Anna Wiklund över huvud taget stå för den politik som förs av den moderatledda alliansen ute i nämnderna med det resonemanget?

I socialnämnden har våra Socialdemokratiska representanter hela tiden pekat på den tydliga lagstiftningen, polisens statistik samt förvaltningsrättens riktlinjer för att på det sättet få nämnden att ta ett rätt beslut! S värnar ALLA medborgare!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |