lördag 3 december 2011

Så (S)äkras välfärden i Enköping

Under den gångna veckan har jag fått många mail och sms, pratat med medborgare på arbetet och på stan. Alla har gett mig positiv feed back på hur vi Socialdemokrater i Enköping granskar den moderatledda minoritetens sätt att styra.

Det har också kommit synpunkter på att vi måste bli tydligare med vad vi vill - och jag är benägen att hålla med. Vi kan kritisera och granska hur mycket som helst, men vi måste också förmedla vår vision för Enköping och för ett rättvisare samhälle.

Därför tänkte jag nu redovisa vårt förslag till reviderad budget som vi drivit igenom i Kommunstyrelsen och som Kommunfullmäktige ska besluta om den 13 december:

För att kunna bevara kvalitén i kommunens verksamhet och också kunna höja målsättningarna vad gäller barns och äldres välfärd föreslår vi en skattehöjning på 35 öre.

Vi ser en rimlig skattehöjning nu som det nästa alternativet och tror att det på sikt kommer att ge mångfalt tillbaka i form av bättre verksamhet för både barn och äldre.

Vi är övertygade om att satsningar på barnen i skolan, så att fler klarar godkänt, är en bra investering för kommunen. Vi vet att en betydande del av en satsad 35-öring ger fler elever möjlighet att klara betyget godkänt, på sikt reduceras socialbidragskostnaderna och ger framtida ökade skatteintäkter.

Vi vet att det är möjligt att öka standarden för våra äldre.

Det är dessa två områden som vår skattehöjning ska gå till.

Av de förslag på besparingar som M, C och KD föreslagit så är det bara den på kommunstyrelsekontoret på 1,5 miljoner som även vi tar med i vår budgetrevidering.

Vår revidering innebär i stort sett att den budget vi lade fram i kommunfullmäktige i juni kan förverkligas.

Vårt budgetförslag innebär:
  • 8,3 miljoner tillförs Kommunstyrelsens budget för att användas till "Sociala inversteringar"
  • Vi gör en besparing på 0,4 miljoner genom att avskaffa 1 vice ordföranden i nämnderna
  • Upplevelsenämndens ram ökas med 1,1 miljoner
  • Vård- och omsorgsnämndens ram ökas med 1 miljon
  • Socialnämndens ram ökas med 1 miljon för att finansiera kostnaderna för Blomstra
  • Resultatet budgeteras till 10,2 miljoner
  • Skattesatsen 2012 fastställs till 21,33 kr
/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |