söndag 18 december 2011

Kvalitet viktigare än låg skattesats

Läste en kommentar på UNT.se som gällde den skattehöjning med 35 öre som klubbades igenom på senaste fullmäktige.

Signaturen "farsan" oroar sig under rubriken "Stackars Enköpingsbor" för att den "katastrofala" ökningen av kommunalskatten kommer att innebära att Enköping avfolkas när han skriver:

"Nu blir det - i genomsnitt - en skattehöjning på 875:-/år per heltidsarbetande person. Skandal! Utflyttningen kommer att tömma Kommunen på folk. Katastrof!"

Jag har tidigare här på bloggen redogjort för hur skattehöjningen kommer att påverka olika inkomstgrupper. Det "farsan" beskriver som en "genomsnittlig" nivå är för en årsinkomst på ca 250.000 kr. Det innebär en skattehöjning med 72.91 kr/månad!

Att en skattehöjning som innebär i genomsnitt 73 kr/mån skulle avfolka kommunen är inget annat än en blåögd överdrift! Det folk efterfrågar i första hand är inte så låg skattesats som möjligt utan en bra skola, ett rikt kulturutbud, bra tillgång till fritidssysselsättningar och rekreation samt god vård och omsorg.

Hade däremot den moderatledda minoriteten fått igenom sitt budgetalternativ hade med största sannolikhet avgifts- och taxehöjningar kommit som ett brev på posten för att finansiera "länets lägsta skattesats"!

Tvärtemot hur "farsan" resonerar kommer vi att, genom denna rimliga skattehöjningen på 35 öre, kunna garantera kvaliteten i de kommunala verksamheterna och därmed även fortsättningsvis snarare kunna locka fler potentiella inflyttare!

/Matz

2 kommentarer:

  1. Tycker det låter som om skribenten var ironisk?

    SvaraRadera
  2. Hoppas du har rätt Tomas! Oavsett fick jag ännu en möjlighet att tydliggöra hur vi tänkt. Det kan aldrig bli för mycket av det goda ;)

    /Matz

    SvaraRadera

AddThis

Share |