onsdag 28 december 2011

LOV att lönedumpa

Regeringens bedömning är att det inte föreligger möjligheter att ställa krav på att leverantören ska teckna kollektivavtal i ett valfrihetssystem.

Så skriver statsminister Fredrik Reinfeldt och  barn- och äldreminister Maria Larsson i propositionen om LOV - Lagen Om Valfrihet! Alltså en tydlig uppmaning till arbetsgivare att kollektivavtal är helt oväsentligt!

Därmed har man också gjort det möjligt och helt lagligt att i alla kommuner och landsting dumpa lönerna inom välfärden!

Den moderatledda alliansens företrädare talar sig varma om vikten av valfrihet och att man vill säkerställa att äldra ska ha rätt att välja mellan företag som konkurrerar med kvalitet. Hur den kvaliteten ser ut i verkligheten har vi fått oss till livs den senaste tiden!

Ett utomordentligt exempel på hur man "säkerställer" denna valfrihet är hemttjänsten i Täby kommun. Trots att ca 250 personer aktivt valt den kommunala formen har den moderatledda alliansen tagit beslut om att lägga ner och helt avveckla det kommunala alternativet. Anledningen sas vara att den kommunala hemtjänsten med sina kollektivavtalsstyrda anställningar var för dyr!

Det man egentligen säger är att privata aktörer tack vare sämre anställningsvillkor kan producera billigare hemtjänst! Det man däremot inte talar om är att detta också påverkar kvaliteten och skapar de missförhållanden som den senaste tiden visat sig råda!

Personalkostnaden är den i särklass största kostnaden för entreprenörerna. Lägre löner innebär visseligen en möjlighet till ökad bemanning, men framförallt är det en förutsättning för en högre vinstmarginal. Erfaren personal är dyrare än outbildad personal.

Kvalitet i välfärden kostar och måste få kosta - det går inte att blunda för! Vi måste kunna garantera våra medborgare kvalitet i välfärden. Den välfärd som oavsett leverantör finansieras av skattemedel. Skattemedel som idag plockas ut i vinster och hamnar i riskkapitalbolagens skatteparadis!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |