tisdag 20 december 2011

Vi bygger för framtiden

Johan Öbergs insändare i EP idag var intressant läsning. I insändaren skriver Öberg om att han anser att en skattehöjning försämrar konkurrenskraften och att de som överväger att flytta hit ser till skattekronan och därför skulle välja annan kommun.

Ser man till de undersökningar som gjorts när det gäller vad som är avgörande för varför man väljer att flytta till en viss kommun handlar det snarare om att man ser till kvaliteten på den verksamhet som kommunen erbjuder. En bra skola, god vård och omsorg samt bra tillgång till kultur och rekreation! Precis de verksamheter vi med en skattehöjning på 35 öre vill värna om och satsa på!

Vidare skriver Öberg att man inom privat sektor, när man befinner sig i ett "ekonomiskt ansträngt läge", ser över kostnader genom att bland annat varsla personal, dra ner på vidareutbildning och ställer frågan varför det skulle vara så "farligt med att kommunalanställda får uppleva det som 1000-tals anställda i privata företag ständigt upplever".

Kort reflektion på just denna aspekt är att till skillnad från ett privat företag har kommunen en mer komplex målgrupp där kraven från kunden varierar från dag till dag och inte kan tillgodoses med en och samma produkt. Genom att varsla personal och inte tillgodose kompentensutvecklingskraven, dvs skära i verksamheterna så som Öberg och även den moderatledda minoriteten i kommunen föreslår, försämras kvaliteten på produkterna.

Det i sig leder till försämrad konkurrenskraft som i sin tur leder till att människor väljer bort Enköping till förmån för någon annan kommun!

Johan Öberg knyter ihop sin säck genom att konstatera att "när förändringens vindar blåser bygger vissa vindskydd medan andra bygger väderkvarnar". Han avslutar med att ställa frågan: "Vad bygger du?"

Som svar på den frågan kan jag meddela att vi Socialdemokrater vill ta ansvar för framtiden och därför bygger vi istället vindkraftverk! Vi satsar på "förnybar energi" där vi tillgodoser dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov - alltså bygger vi för en "hållbar utveckling"!

/Matz

2 kommentarer:

  1. Och den som tror att kommunen inte dragit ner på utbildning, eller tror att vi tar in vikarier vid sjukdom ,,eller som tror att kommunen inte alltid behöver efektiviseras är välkomna till vilken förskola eller äldreboende som helst och se hur deras vardag fungerar..../ Helena

    SvaraRadera
  2. Den privata sektorn jagar hela tiden större och större vinster! Precis som Matz skriver vill jag som medborgare ha bra service. Det är skillnaden ! / Markus

    SvaraRadera

AddThis

Share |