tisdag 8 maj 2012

Missvisande siffror


I förra veckan genomförde jag en enkätundersökning här på bloggen där jag ställde frågan om de partier som hamnar under 4% i oppinionsundersökningar över huvud taget ska räknas med i sammanställningarna av blockens resultat.

Personligen har jag länge ifrågasatt detta tillvägagångssätt och menar att det blir missvisande för den faktiska ställningen mellan blocken.

I dagens webbupplaga av Aftonbladet presenteras ännu en väljarbarometer signerad United Minds. I presentationen av blocksiffrorna envisas man fortfarande med att räkna med KD trots att partiet nu bevisligen parkerat en bra bit under 4%-spärren och landar på 3,2%.

United Minds menar alltså att alliansen får totalt 44,2% - om man räknar med KD! Den egentliga siffran är alltså 41% medan det rödgröna blocket får 48,4%!

Men nu kommer det intressanta! United Minds oppinionschef Carl Melin går idag ut och säger det jag efterlyst så länge. Trots att det rödgröna blocket backar i den senaste undersökningen skulle de få egen majoritet i riksdagen om det vore val idag!

Förklaringen är att Melin inte räknar med KD i och med att de hamnar under 4%! Han menar vidare att SD, som i mätningen får sin lägsta siffra sedan september 2011, skulle tappa sin vågmästarställning med dagens resultat! Melin säger:

" Sverigedemokraterna kommer nog att vara vågmästare i de flesta opinionsmätningar fram till valet, i alla fall om man låter KD ingå i regeringen även om de ligger under spärren. Tar man bort KD så är det rödgrön majoritet."

Värt att notera är att C fortsätter sin berg-och-dal-bana i mätningarna och hamnar denna gång på 4,6% från förra månadens resultat på 3,6%! Förra månaden var det alltså två allianspartier som inte skulle räknas med och de två återstående - M och FP - fick tillsammans 33,3%!

I min enkätundersökning menade 71% att man INTE ska räkna med partier som hamnar under den berömda spärren! Jag är benägen att hålla med!

/Matz

1 kommentar:

  1. Den del av väljarkåren som brukar kallas "kamrat 4%" är en realitet och talar för att även partier under 4%-spärren skall räknas. De brukar ju komma över spärren om det behövs, ingen har väl ännu ramlat ur riksdagen av det skälet?

    /Tomas

    SvaraRadera

AddThis

Share |