måndag 14 maj 2012

(M)omssänkning - kostsamt och ineffektivt

Visst är det märkligt att moderata företrädare stångar sig blodiga för att försvara att den sänkta restaurangmomsen är det bästa sättet att öka antalet jobb i Sverige!

Idag kritiserar Finanspolitiska Rådet denna reform som kostar 5 miljarder. Man går till och med så långt att man underkänner reformen! Rådets ordförande Lars Jonung menar:

"Effekterna på de fem miljarder som läggs ut på det här är tveksamma! Ett ganska ineffektivt sätt att få folk att gå ut och äta på restaurang!"

Inte helt oväntat delar inte finansminister Anders Borg Finanspolitiska Rådets kritik utan fortsätter hävda att restaurangmomssänkningen är den universallösning som ska minska en av Europas högsta arbetslöshet.

Finanspolitiska Rådet hänvisar också i sin rapport till internationella studier som pekar på ett begränsat genomslag på restaurangpriserna, vilket gör att reformen inte tillnärmelsevis kommer att få de effekter med nya jobb som den moderatledda alliansen med en dåres envishet hävdar!

Så här formulerar rådet det i sin rapport:

Överskattade effekter av sänkt restaurangmoms
Den sänkta momsen på restaurang- och cateringtjänster är den enskilt mest kostsamma åtgärden i Budgetpropositionen för 2012. Rådet gör bedömningen att effekterna på sysselsättningen av momssänkningen är överskattade. Rådet anser också att sänkningen är ett ineffektivt sätt att minska de administrativa kostnaderna. Den reducerade momsen på restaurang- och cateringtjänster har snarast karaktären av ett branschstöd.


Rådet skräder inte med orden - överskattade effekter, kostsam åtgärd, ineffektivt och branschstöd. Man frågar sig vad det är som Anders Borg och den övriga moderatledda alliansen inte förstår?

I rest my case!

/Matz

4 kommentarer:

  1. Ja du, Mats. Det är intressant att du hänvisar till Finanspolitiska rådet för att attackera Borg. Du kan ju också lägga ut resten av vad rådet anser så får ju Borg/regeringens politik mycket beröm. Din artikel i Enköpings-Posten idag innehåller dessutom frasen "ännu en helt misslyckad reform" angående sänkningen av restaurangmomsen. Jag tror man ska passa sig väldigt noga för att göra tvärsäkra uttalanden då båda reformerna nog måste ses på lång sikt. Kan hålla med om att sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga inte gett det man kanske hoppats på, men en förklaring kan också vara att vi har en lågkonjunktur och att det kanske inte alls finns utrymma för att anställa över huvud taget annats än speciella kompetenser. Vad det gäller restaurangmomsen så har Arbetsförmedlingen statistik på att de lediga jobben i branschen blivit drygt 20% fler under första kvartalet i år än vid samma kvartal i fjol så där tror jag definitivt att reformen är på väg att sätta sig. Vad som är bra med denna riktade reform är att det kan ge många skoltrötta ungdomar utan eftergymnasial utbildning möjlighet att få jobb.
    Värt att notera också, Mats, är ju att snart sagt allt det ni inom (s) var emot, verkar nu er partiledning acceptera, jobbskatteavdragen skall exempelvis inte tas tillbaka vilket vittnar om att åtminstone den nya ledningen inom (s) vill ändra den politik som så gravt underkändes av väljarna i allmänhet och i Storstockholm i synnerhet.
    Nu har det ju inte kommit några förslag från (s) vad jag sett förutom den närmast obligatoriska ”skolgången” för ungdomar. Om det är rätt sätt att tackla problemet för arbetslösa skoltrötta eller mer praktiskt inriktade unga undrar Rolf från Bålsta med vänliga hälsningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Rolf för en intressant kommentar.

      Till att börja med vill jag förtydliga det du kallar "obligatorisk 'skolgång' för ungdomar".

      Det vi Socialdemokrater säger är att vi vill erbjuda ett utbildningskontrakt som ska leda till gymnasieexamen för de unga som av olika anledningar inte fått rätt möjlighet tidigare.

      Det handlar om att erbjuda individuella lösningar utifrån behov med en kombination av praktik, jobb och utbildning.

      För det är ju precis som du själv mycket riktigt påpekar så att arbetsgivare helst anställer RÄTT kompetens! Genom vårt förslag ges ungdomar möjlighet att nå denna kompetens.

      När det gäller arbetsgivaravgiften är det återigen viktigare för arbetsgivare att anställa folk med rätt kompetens. Jag har besökt ett lokalt företag i Enköping senast idag där VD just säger att han gärna anställer unga som kommer direkt från gymnasiet - om de har adekvat utbildning.

      Till och med moderatledaren Reinfeldt sågade sänkningen av arbetsgivaravgiften i DN i april och menade att man inte nått det resultat man önskade!

      Sänkningen av arbetsgivaravgiften är en misslyckad reform som har kostat drygt 50 miljarder kronor - hittills!

      Det stora flertalet av experterna är överens om att sänkt restaurangmoms inte leder till fler jobb.

      Tittar vi bara på vår östra granne, Finland, har man nu valt att återställa restaurangmomsen på grund av uteblivna effekter. Internationella studier pekar på samma sak!

      Många hävdar också att detta är ett branschstöd där även prissänkningar för kunderna uteblir!

      Tyvärr måste jag rätta dig när det gäller AF:s statistik.

      Det är antalet platsannonser som ökat med 20%. Det är inte likställt med att antalet jobb kommer att öka i samma takt. Det bekräftar också IFAU som utreder reformen för regeringen.

      Jag kan rekommendera att läsa den Socialdemokratiska ekonomiska vårmotionen där vi presenterar fler konkreta förslag för fler jobb - kunskap och arbete bygger Sverige!

      /Matz

      Radera
    2. Intressant svar, Matz! Första delen av min kommentar handlade om att du tagit Finanspolitiska rådet (FR) som slagträ för att kritisera regeringen. Jag hävdade då att just FRs totala analys är att regeringen sköter ekonomin väldigt bra. Håller du med om detta?

      Angående platsannonserna så har du givetvis rätt, men i min lilla värld hoppas jag att en platsannons påkostad av någon som behöver arbetskraft vilket förmodligen då ska jämställas med ett ledigt jobb?

      Om denna reform (momssänkningen för restauranger) blir lyckad eller ej återstår att se, dock vidhåller jag att varken du eller jag kan vara så tvärsäkra då det är en reform på sikt. Jag tror den kommer att generera ganska många jobb, sedan kan vi återkomma och diskutera om dessa jobb var värda kostnaden för dom. (Minns hur ni var emot RUT och ROT som din partiledning nu vill ha kvar). Avslutningsvis så håller jag såklart med dig om att det alltid är bra att ha rätt kompetens för ett jobb, men det finns en hel del som inte har det och kanske är skoltrötta eller mer praktiskt lagda eller kanske nyligen anlända till vårt land och det är de jag funderar vad ni har för lösning för? Önskar dig en trevlig "mitt-i-veckan" helg.

      Radera
  2. Helt rätt att FR har en övervägande positiv syn på hur hur regeringen har hanterat den svenska ekonomin. Just därför kändes det extra viktigt att lyfta fram den bit som de anser vara bristfällig. Det är ju också något som fler kritiserat under en längre tid!

    FR:s analys av denna, i mitt tycke, misslyckade reform bekräftar också den kritik som jag och många med mig haft sedan långt innan den trädde i kraft!

    När det gäller platsannonserna är det så att man måste utannonsera tjänster även om man tänk internrekrytera. Därför stämmer inte antalet annonser med antalet faktiska arbetstillfällen de kommer att generera.

    Också helt riktigt att ingen kan med säkerhet säga hur reformen kommer att slå, men med de internationella försök som gjorts och hur de fallit ut som "facit" känner jag mig övertygad om att Sverige kommer att gå samma öde tillmötes! Tyvärr!!!

    Just på grund av att människor har olika förutsättningar vill vi göra vår kunskapssatsning utifrån individnivå i så stor utsträckning som möjligt.

    Precis som du säger kan det handla om skoltrötta och praktiskt lagda och där ska man lägga fokus på praktik och arbete, men fortfarande med inslag av studier.

    Vi vill också fånga upp dessa unga människor redan i skolan för att ge dem en bra skolgång med rätt förutsättningar INNAN de hamnar i arbetslöshet och utanförskap som idag är verkligheten för var fjärde ung människa! Det är en investering i framtiden för att slippa genomföra ogenomtänkta panikreformer!

    När det gäller nyanlända till vårt land måste de ges rätt förutsättningar att snabbt lära sig det svenska språket.

    Med min egen erfarenhet från undervisning inom SFI och tillsammans med vad expertisen säger är det bästa sättet att lära sig nya språk i samtalet med andra människor. Därför är praktikplatser kanske än mer viktigt för denna grupp nya medborgare!

    Parallellt med praktiken ska även nyanlända få rätt möjlighet att ta till sig rätt kunskaper. Ett sätt kan till exempel vara att erbjuda läromedel på olika språk.

    Vi kommer att presentare en Socialdemokratisk politisk som står för handlingskraft och där vi fortsätter utveckla det vi hittills presenterat i god tid inför valet 2014. En politik som bygger vidare på starka offentliga finanser, en aktiv näringspolitik och investeringar i kunskap och kompetens!

    Kunskap och arbete bygger Sverige!

    Trevlig Kristi himmelfärdshelg!

    /Matz

    SvaraRadera

AddThis

Share |