tisdag 1 maj 2012

Underbara, underbara 1 maj

Foto: Lars Wall
1 maj i Enköping gick under parollen "Tradition och förnyelse"! Traditionsenligt samlades vi på Stora Torget där vi lika traditionsenligt skrev plakat, sålde lotter och märken. Förnyelsen var att vi i år delade ut rosor med sånghäften till alla som fanns på plats - oavsett om man tänkt gå med i tåget eller inte!

Jag fick känslan av att det var mer folk än det varit på många år som samlats på torget. Det var också fler av mina partikamrater som hade samma känsla. Även själva demonstrationståget var längre än på länge och plakaten var både fler och tätare i leden!

Arbetarekommunens ordförande Sverre Ahlbom inledde i Skolparken med att hälsa alla välkomna. Han passade också på att ge sin bild av det politiska läget både nationellt men framför allt lokalt.

"Jag vill inte nämna några namn i och med att det finns risk att jag blir beskylld för personangrepp men jag skickar runt en tidning med en bild på fyra företrädare från den återförenade alliansen. De försöker le och någon klarar det lite bättre än de andra, men det ser väldigt påklistrat ut", sa Sverre och lät sedan tidningen gå runt i publiken!

Helena Proos spann vidare på samma tema när hon lite senare, som talare två i ordningen, äntrade talarstolen. EP:s utsända fick sig en liten känga när Helena menade att:

"Varför kan inte vi i oppositionen få en helsida i EP? Vi har ju hållit sams hela tiden!"
(Jag såg att Helena tog ett snack med EP:s fotograf Christer Gustavsson efteråt och löste nog det problemet ;)

Första talare ut denna skinande vackra 1 maj var dock LO-sektionen i Enköping som representerades av Åsa Andersson, som tryckte extra på allas rätt till arbete. Åsa berättade också att den kommande LO-kongressen har underrubriken "Jag vill jobba!". Åsa fortsatte:

"Problemet är att det inte finns några jobb att söka!"

Därefter var det som sagt Helena Proos som tog plats på scenen.

Foto: Lars Wall
"Underbara, underbara 1 maj!" inledde Helena och menade att hur mycket borgarna än försöker få det till att denna arbetarrörelsens dag är förlegad ska vi fortsätta använda denna dag till att manifestera frihet, jämlikhet och solidaritet.

"De är bara avundsjuka!" var Helenas förklaring!

Hon fortsatte att ge en bild av hur de borgerliga partierna i fyra månaders tid inte levererat minsta tillstymmelse till politik utan endast försökt komma överens om två nämndplatser. Vilka två är det fortfarande ingen som vet! Helena menade:

"Man måste kunna göra två saker samtidigt!"

Helena pekade också på hur klyftorna i samhället ökat under den moderledda regeringens tid vid makten och hon menade att Sverige förtjänar bättre!

Även Ulla Lindqvist, LO:s förste vice ordförande, inledde sitt tal med att 1 maj är en av de bästa dagarna på året. Hon menade vidare att det känns extra bra nu när vi har oppinionsvindarna i ryggen.

Ulla lyfte gång på gång i sitt tal fram de Socialdemokratiska värdeorden som den moderatledda borgerligheten de senaste åren försökt göra till sina. Solidaritet, jämställdhet, trygghet och allas lika värde och rätt!

"Välfärden måste utgå från människors behov och inte vinstintressen!" fortsatte Ulla och gav därmed både vissa vårdföretag, men också regeringens övertro på privatisering, en rejäl känga!

Foto: Anders Åhman
Självklart lade hon extra tyngd vid frågor som LO driver hårt - bland annat rätten till heltid och individuell föräldraförsäkring! Även rätten till barnomsorg på obekväma arbetstider var något som Ulla pratade varmt om och kom då självfallet att nämna vår partikamrat, och tillika den yngsta fullmäktigeledamoten i Enköping, Jesper Englundh vars motion nu lett fram till att detta genomförs i kommunen!

Ulla lyfte också upp en annan Enköpingsprofil och hans kamp för solidaritet och menade att vi måste fortsätta den kampen i Leif "Blomman" Blombergs anda!

Ulla Lindqvist avslutade sitt tal med frågan:

"Hur mår borgarna egentligen? Vi hjälper dem på traven och byter regering 2014! Men fram tills dess måste vi fortsätta prata politik!"

Alla dessa kloka och tänkvärda ord blandades upp med allsång ledd av arbetarekommunens egen Lasse Berghagen (Sverre Ahlbom) akompanjerad av Rolf Carlsson på piano! Ännu ett inslag av förnyelse!

Däremot kunde vi notera att Bo Reinholdsson (KD) traditionsenligt följde 1 maj-mötet på plats - om än lite så där i skymundan!

Nu hemkommen efter en, precis som Helena uttryckte det, underbar 1 maj inväntar jag partiordförande Stefan Löfvens premiärtal från Göteborg! Jag förväntar mig att det kommer att presenteras tankar, idéer och s-märkt politik så att det blir tyst på de som menar att det varit tyst!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |