fredag 4 mars 2011

Fjellners snus(k)argument

[Publicerat i EP 2011-03-07]

Christoffer Fjellner (M) fortsätter sin strid om det svenska snuset i EU. Precis som Folkhälsoinstitutet tycker jag dock att hans argumentation inte håller.

Fjellner menar att snus inte är "livsfarligt". På vilka grunder kan han uttrycka sig på det viset?

I jämförelse med forskningen kring rökning är forskningen vad gäller snus försumbar. Det finns alltså inte tillräckligt med bevis för vilka effekter snus har på kroppen - och då kanske framför allt mun, hals och mage men även vad gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Fjellners argumentation bygger alltså på hörsägen!

"Snusningen är för många en väg bort ifrån rökningen" avslutar Fjellner sin insändare i fredagens EP. Detta är också ett argument som förekom i TV4:s Kvällsöppet med Ekdal härom veckan. Man häpnar!

Det är ungefär som att säga att hasch är vägen bort från crack. Eller varför inte använda Fjellners egna jämförelser - vinet är vägen bort ifrån vodkan!?

Hur kan ett missbruk vara bättre än något annat? Var är detta hälsofrämjande?

Det är tydligen, enligt moderata mått mätt, en ansvarsfull folkhälsopolitik!

Jodå, jag har själv snusat i drygt 30 år, men är sedan 1,5 år tillbaka helt nikotinfri. Det betyder inte att jag helt plötsligt fått ett uppvaknande och blivit "frälst". Jag anser att vuxna människor själva har ansvaret för sin hälsa. Vill de röka eller snusa är det upp till dem!

Men att föra ett krig där man förespråkar ett missbruk före ett annat på det sätt som Christoffer Fjellner gör tar jag totalt avstånd från.

Fjellners argumentation ger signaler till unga människor om att det är OK att snusa, att det inte är farligt! Man bör nog tänka igenom vilka strider man ska ta, vilket ansvar man har och vilka signaler man förmedlar - även som EU-parlamentariker!

/Matz

4 kommentarer:

  1. Jag har också lagt prillan på hyllan ;) sen tre månader Matz!
    Efter flytt till rökfri bostad så fimpade sambon också.Voila...ca 2400kr/mån att göra roligt/nyttigt annat för!!
    Om slutandet håller till slutet får framtiden utvisa.
    Vad Herr Fjellner som av en händelse INTE nämner är att snuset är en gyldene kassako för staten!! Man höjjer och höjjer skatten i små "tabasco duttar" under så liten uppmärksamhet som möjligt. Sen tar snusfabrikörerna bort en prilla eller två ur dosan för att kunna hålla någorlunda samma pris.Hej hopp så får den inbitne snusaren en konsumtion på upp till TVÅ dosor/dygn(i mitt portionsfall!)
    Fjellner och hans kollegor jublar över en sjävgenererande skatt men jag har en liten daibolisk passning till dessa herrar och damer! Jag funderar på att hjälpa ett sk fadderbarn med en slant varje månad.ALLTSÅ...mina snusskatte kronor som skulle gått till Fjellners skattesänkningar går då istället till ett barn,en människa i nöd och misär istället för att hamna ograverat i ngn Täbybos krokodilskinns plånbok!!

    SvaraRadera
  2. Tycker dessutom att Fjellner är taskig mot övriga Europa. Han verkar vilja dem riktigt illa. Om svenska snuset får säljas fritt och blir poppis ute i Europa så kommer det ligga massa äckliga små portsionssnusgrejer överallt, precis som det gör här. För de flesta snusare verkar inte kunna kasta en använd prilla. Kanske ett bevis för att snus är skadligt... för snusare verkar i stort vara lite blåsta.

    SvaraRadera
  3. Till Anonym:

    Vilken tur att jag har slutat snusa. Det innebär att jag i vissas ögon inte längre anses som "blåst" - eller?

    Håller med om att det är otrevligt med prillor som ligger spridda över allt. Men det gäller även cigarettfimpar, godispapper, förpackningar och annat skräp som tenderar att släppas där man står!

    Även om det också handlar om vuxnas ansvar och vilka signaler vi ger till våra barn och unga handlar nog mer om en allmän attitidförändring som måste till än att människor generellt är "blåsta".

    Men det får bli ett annat blogginlägg...

    /Matz

    SvaraRadera
  4. Lars Dahlin(skapligt snusförnuftig)4 mars 2011 kl. 11:49

    Appropå blåst och snus så är ju faktiskt en prilla inte mycket mer än blöta blad...vilket är tämligen vanligt på marken...speciellt om hösten! ;)

    SvaraRadera

AddThis

Share |