torsdag 3 november 2011

Barn och ungdomar måste få kosta

När barn och ungdomar far illa eller behandlas orättvist i vårt samhälle blir jag ordentligt förbannad. Och nu verkar det vara dags igen!

Som jag tidigare skrivit om här på bloggen har det till varje förvaltning gått ut ett besparingskrav från den moderatledda gruppen! Varje förvaltning ska procentuellt spara lika mycket. Har man från borgerligt håll över huvud taget reflekterat över konsekvenserna?

Före detta Kultur- respektive Fritidsförvaltningarna, som idag går under samlingsnamnet Upplevelseförvaltningen, har redan mycket begränsade ekonomiska medel. Att nu dessutom skära i verksamheter som redan går på knäna blir inte lätt och kommer att gå ut över ”kunderna”.

Upplevelseförvaltningens faktiska kundunderlag består till största delen av just barn och ungdomar!

Ser man historiskt på hur besparingkrav slår mot fritidssektorn är det av ”tradition” fritidsgårdarna man börjar skära i. Även om det inte kommer att innebära att någon fritidsgård stängs är risken mycket stor att innehållet, själva verksamheten och utbudet, begränsas.

Man har inte så mycket att välja på. Antingen måste man dra ner på personal där många av fritidsgårdspersonalen har timanställningar, vilket i sig genererar i färre antal öppetkvällar. Eller så måste man dra ner på rena verksamheter och därmed begränsas utbudet av aktiviteter för besökarna.

De fritidsgårdar som fortsätter ha öppet kan med andra ord komma att fungera som värmestugor utan innehåll!

Kulturskolan är ett annat exempel på en verksamhet med mycket begränsade ekonomiska resurser. Det är också en verksamhet som har mycket små möjligheter att skära i verksamheten utan att ”kunderna” blir drabbade.

Det som blir lite absurt i denna besparingsiver, med den moderatledda alliansen som avsändare, är att man ska bygga nya lokaler för drygt 40 miljoner för att inhysa just Kulturskolan.

Dessa nya lokaler kommer i sig innebära ökade hyreskostnader för Kulturskolan som kommer att tära än mer på den redan begränsade budget man har. Dessutom kommer lokalerna inte att kunna fyllas med någon utökad verksamhet som var tanken från början. Detta på grund av besparingsåtgärder!

Jag vill absolut att Kulturskolan ska få möjlighet att flytta in i fina och verksamhetsanpassade lokaler. Jag ser gärna att ett Kulturcentrum utvecklas vid Joar, men då måsta man också ge förutsättningarna att fylla lokalerna med verksamheter för Enköpings medborgare.

Det måste hela tiden finnas ett tydligt medborgarfokus i de politiska besluten. Man kan inte ge med ena handen och ta tillbaka med råge med den andra.

Men tydligen är det så den borgerliga majoriteten ”tar ansvar för ekonomin”! Tydligen är det så den moderatledda alliansen ”har ordning och reda i ekonomin” och ”långsiktigt investerar i en bättre framtid”!

Våra barn och ungdomar är det viktigaste vi har. Deras fritid är viktig. Att då skära i verksamheter som erbjuder dessa barn och ungdomar meningsfull sysselsättning på fritiden kommer att få konsekvenser - inte bara för den enskilde utan även mer långsiktiga samhälleliga konsekvenser!

Vi kan inte spara in på vår framtid! Vi kan inte spara på våra barn och ungdomar!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |