tisdag 8 november 2011

Wiklund prioriterar inflyttning före kvalitet

Det moderata finanskommunalrådet Anna Wiklund prioriterar att fler ska flytta till kommunen före kvalitet i de offentliga verksamheterna för de som redan bor i Enköping!

Hur ska man annars tolka hennes uttalande i EP igår måndag 7/11? På förslaget om en skattehöjning med 35 öre för att slippa besparingarna blir Wiklunds svar:

"Nej, det håller inte. Då minskar inflyttningen."

Så fick vi då alltså bekräftat det vi i och för sig redan förstått. För den moderatledda alliansen i Enköping är länets lägsta skattesats så prestigefyllt att det går före att leverera verksamhet med kvalitet.

Det är så prestigefyllt att man inte ens vågar ta en diskussion om en justering av skattesatsen!

Kursiv
Precis som Helena Proos, Socialdemokratiskt oppositionsråd, säger är det snarare de låga resultaten i skolan som gör att folk väljer bort Enköping. När man nu drar ner ytterligare ekonomiskt lär ju inte resultaten bli bättre. Där, Anna Wiklund, borde du vara mer orolig!

Vill vi att människor ska fortsätta flytta in till kommunen måste också kommunen kunna leverera det som efterfrågas.

Jag hoppas verkligen inte att Anna Wiklund är så blåögd som hon utger sig för att vara. Jag är övertygad om att hon känner till vad som efterfrågas när människor väljer var de vill bo:

Barnomsorg, skola, närheten till rekreation, ett rikt utbud av kultur- och fritidsaktiviteter är några exempel. Verksamheter som levererar kvalitet och lever upp till de krav människor ställer går före allt annat. Låg skattesats finns inte ens på kartan!

Redan den 22 oktober skrev jag här på bloggen under rubriken 'Borgarna bryter löften - igen!':

"Räkna också med att uppdraget att se över utgifterna kommer att bli ett starkt argument i diskussionerna kring lokalfrågan."

Även här bekräftar Anna Wiklund min teori när hon uttrycker det som:

"Vi kan till exempel spara mycket pengar på att göra oss av med lokalyta om vi inte behöver, men det måste ske snabbt för att det ska få effekt nästa år."

I det här läget skulle jag vilja påminna finanskommunalrådet Wiklund om en devis hon brukar leverera med jämna mellanrum: "Hellre långsamt och rätt än fort och fel!"

Det har gjorts en lokalutredning - låt oss granska vad man kommit fram till innan vi tar några förhastade och kortsiktiga beslut!

Avslutningsvis skulle jag vilja ge Anna Wiklund och den moderatledda alliansen ett tips på hur man med lite god vilja kan visa på att även politiken kan dra sitt strå till stacken:

Ta bort de extra vice ordföranden den moderatledda alliansen tillsatte i alla nämnder inför denna mandatperiod, men som ur ett rent demokratiskt perspektiv inte fyller någon som helst funktion!

Visserligen skulle det rent ekonomiskt kanske inte röra sig om mer än kanske 2-3% av det totala besparingskravet, men det skulle åtminstone ge en signal om att politiken också är beredda att ta sitt ansvar.

För oss Socialdemokrater i Enköping går kvalitet i de kommunala verksamheterna för Enköpings alla medborgare - redan befintliga och de som flyttar in - i första hand! Därför är vi beredda att ta en diskussion om en justerad skattesats!

/Matz

1 kommentar:

  1. Det här visar tydligt att man inte har ordning i kommunens finanser. Oroväckande för medborgarna och för medarbetarna i kommunen! då kan man fråga sig hur ser framtiden ut?

    SvaraRadera

AddThis

Share |