fredag 11 november 2011

(M)-ledd politik sänker kvaliteten för kunderna

Jag blir rädd när jag läser och lyssnar på nyheterna idag. Jag blir rädd för att bli gammal. Jag blir rädd för att bli gammal i ett Sverige som styrs av en moderatledd allians!

En av de stora nyheterna idag är att företaget Carema, som sköter ett antal äldreboenden runt om i Sverige, väger blöjorna de gamla använder. Man menar att man vill kontrollera att blöjan är fylld till "rätt" kapacitet.

Dessutom uppger källor att man inom Carema skurit ner på antalet blöjor. Det är till och med så illa att en "torr" blöja kan hängas upp i badrummet för att använda nästa dag. Det handlar alltså om att skära kostnader för att öka vinsten!

Konsekvens: De gamla får sitta/ligga i blöta och äckliga blöjor för att man ska "uppnå full kapacitet"!

Vad blir nästa steg? Att minska de gamlas vätskeintag per dag för att få längre hållbarhet på blöjorna? Skrämmande eller hur?

Att Carema och liknande företag vill göra en vinst på sin verksamhet är ju ingen hemlighet. Men att låta sina kunder drabbas på ett så kränkande sätt är under all kritik.

Vän av ordning ställer självklart frågan vad det här har med den moderatledda alliansens politik att göra.

Privatiseringsivern gör att man säljer ut kommunal verksamhet till lägsta kostnad vilket i sig får kvalitetskonsekvenser. Caremas blöjvägningar är ett tydligt exempel på att kvaliteten i äldrevården blivit sämre.

Vi har heller inte möjlighet som kommun att kvalitetssäkra när vi låter privata vinstdrivande företag ta över den här typen av verksamhet. Vi har begränsad insyn och kan inte påverka!

I debatten ställs en relevant fråga: Vågar du bli gammal?

Mitt svar är NEJ! Jag blir rädd för att bli gammal i ett Sverige som styrs av en moderatledd allians!

/Matz

4 kommentarer:

  1. Det finns förstås inget försvar för Caremas agerande men jag vill invända mot ditt kategoriska påstående att all privatisering och medföljande vinst automatiskt ger denna typ av problem.

    Kommunen har stora möjligheter att kvalitetssäkra verksamheterna, det är bara att upphandla på ett genomtänkt sätt och att sedan skriva bra avtal med tydliga uppföljningsparametrar.

    Problemet är kompetensbristen hos den upphandlande enheten, det ställer stora krav att kunna ställa rätt krav. Emellertid måste kommuner och andra offentliga upphandlare bli bättre på detta även för verksamheterna i egen regi som även dessa måste följas upp på ett mer professionellt sätt.

    Med sådana system och processer skulle Carema och andra ha mycket svårt att göra som man uppenbarligen har gjort.

    Mycket av ansvaret ligger alltså hos politiker och tjänstemän och skulden faller lika mycket på borgerliga som rödgröna politiker.

    /Tomas

    SvaraRadera
  2. Ger dig till viss del rätt, Tomas. Upphandling måste vara genomtänkt, ställa rätt krav och medföra avtal där man säkerställer kvaliteten.

    Däremot är jag inte överens med dig att skulden till att vi är där vi är idag skulle vara lika stor oavsett block.

    Med ett socialdemokratiskt styre hade konkurrensutsättning, utmaningar och utförsäljningen av kommunala verksamheter absolut inte varit på den nivå vi har idag! Det tror jag är ganska uppenbart!

    /Matz

    SvaraRadera
  3. Enligt kvällens Agendaprogram så beslutades den ändring i kommunallagen som möjliggjorde privata aktörer i kommunerna 1991. Dvs under en socialdemokratisk regering.

    Många socialdemokrater har också uttalat sin stöd till mångfald av aktörer och så har vi ju Bodström i Pysslingen mfl.

    Visst har de borgerliga varit mer pådrivande men de rödgröna har inte heller dragit tillbaka möjligheterna vid "regeringsskifte" i kommuner eller landsting. Och det beror nog på att man varit positiv till företeelsen i stort.

    SvaraRadera
  4. Helt rätt, Tomas! Men jag säger inte heller att jag är emot mångfald - tvärtom. Däremot är jag övertygad om att vi med s-styre hade varit mer restriktiva och att nivån hade varit en annan än idag.

    /Matz

    SvaraRadera

AddThis

Share |