onsdag 2 november 2011

Moderata ord - Socialdemokratisk ideologi

För mig har Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti (SAP) alltid förknippats med begrepp som frihet, jämlikhet, solidaritet, rättvisa, trygghet, alla människors lika värde, full sysselsättning, välfärdsbyggande och kampen för mänskliga rättigheter.

Begreppen har genomsyrat vår politik genom årtionden i vår kamp mot orättvisor och för att minska klyftorna i samhället.

När jag nu läser moderaternas nya idéprogram går en blandad känsla genom kroppen men landar trots allt i en form av belåtenhet och jag kan inte annat än le.

Detta idéprogram radar upp i princip alla de begrepp som är så starkt förknippade med Socialdemokratin. Det är inte bara ord som förekommer sporadiskt i det moderata idéprogrammet utan står som rubriker för olika delar:

Ordning och reda i ekonomin, full sysselsättning och trygg välfärd
Frihet, trygghet och rättvisa
Solidaritet utan gränser

2002 valde Socialdemokratin att på sitt 1 majmärke att formulera parollen:

TILLSAMMANS - mot klyftor och egoism

Alliansen använde för något år sedan just ordet "tillsammans" i ett försök att tydliggöra allianssamarbetet. Nu använder sig moderaterna av ordet "Tillsammans" som en underrubrik på idéprogrammet.

Nej då, jag menar inte att socialdemokratin äger ensamrätt till dessa begrepp. Däremot visar att moderaterna väljer att använda dessa begrepp, som är så starkt förknippade med den ideologi jag företräder, en bekräftelse på att man förstått att de appellerar större delen av det svenska folket.

De socialdemokratiska hörnstenarna representerar en allmänt vedertagen värdegrundssyn.

När nu det moderata idéprogrammet granskas i sömmarna, och därmed också det politiska partiet moderaterna, sticker försvarstaggarna ut direkt.

På Facebook har det bland annat förekommit kommentarer om att vi Socialdemokrater håller på att "damma av det gamla högerspöket". Svaret på den frågan är enkel:

Nej, vi behöver inte damma av några spöken. Så här i Halloween-tider verkar det inte spelar någon roll vilken garderob man än väljer att öppna - det trillar ut moderata skelett hela tiden!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |