söndag 13 november 2011

Extra vice orföranden eller kommunal verksamhet

I tisdags skrev jag under rubriken "Wiklund priorieterar inflyttning före kvalitet" om att den moderatledda majoriteten i kommunen bör dra tillbaka sina extra vice ordföranden i varje nämnd.

Det här var ett beslut man från majoriteten drev igenom trots att vi var en samlad opposition som menade att det inte fanns någon demokratisk vinst med att ha ytterligare en vice ordförande per nämnd.

Jag tittar på hur det ser ut i den nämnd jag själv sitter i och kan bara konstatera att våra farhågor har besannats. Den folkpartistiska 1:e vice ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden har inte medfört något som ur ett rent demokratiskt perspektiv gynnat Enköpings medborgare.

Däremot har det inneburit ökade kostnader som betalas med skattemedel. Så ser det alltså ut i samtliga nämnder.

Jag har svårt att se logiken i den moderatledda majoritetens resonemang. Det enda man kan hävda är att man vill säkerställa alliansens maktposition - men till vilken nytta för Enköpings medborgare?

Min nästa fundering är varför vi har två kommunalråd? Vad är vinsten för Enköpings medborgare? Hur förbättras den demokratiska processen med två kommunalråd?

Det moderata kommunalrådet Anna Wiklund brukar hävda att det inte är på intäkterna man blir rik utan på låga kostnader.

Just av denna anledning och det faktum att kommunen måste spara 22 miljoner kronor borde hon och hennes allians ta sitt ansvar och göra sig av med kostnader som inte medför något mervärde för Enköpings medborgar!

Ett kommunalråd mindre och genom att ta bort sju 1.e vice ordföranden skulle bidra till en besparing på mellan tummen och pekfingret 7% av det totala besparingskravet!

Det är ungefär lika mycket som Kulturskolan eller Biblioteket ska spara in! Ur ett medborgarperspektiv; vilket är mest värt - politikerarvoden eller kommunala verksamheter?

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |