tisdag 15 november 2011

Spricka eller avgrund?

Onekligen mycket intressant läsning i dagens EP. Folkpartiet väljer att inte gå med på alliansens besparingar! Ett klokt ställningstagande enligt min uppfattning.

Det här kommer att bli än mer intressant på nästa fullmäktige i december och se hur resten av alliansen kommer att agera. Magnus Ahlkvist (V) skriver på sin blogg idag om hur det kan komma att bli - läsvärt!

Blir också positivt överraskad över Jenny Abrahamssons uttalande om att de är öppna för en diskussion om en eventuell skattehöjning. Här var Helena Proos och Socialdemokraterna tidigt ute och öppnade upp för en sådan diskussion. Så att detta nu kommer från ett av allianspartierna är intressant och välkommet!

Även Tomas Rådqvist skriver på sin blogg om partiets process för att komma fram till detta beslut. Bland annat skriver han om "modet att ta en ståndpunkt som går tvärs emot alliansen". Och det är också här jag funderar ett steg längre!

Vilka konsekvenser kommer det här att få för samarbetet mellan de fyra allianspartierna. Att Anna Wiklund och Tomas Rådqvist varit på kollisionskurs tidigare är ju ingen nyhet. Ingen har väl glömt den direktsända radiointervjun i Radio Uppland!

Nu tar alltså hela folkpartiet avstånd från övriga tre allianspartiers ställning i fråga om besparingar och då måste man per automatik ställa sig frågan hur det kommer att påverka det fortsatta samarbetet. Är detta en spricka som kommer att bli bestående för resten av mandatperioden eller går den att lappa ihop?

Jag är ytterst tveksam! Skattesatsnivån är som jag tidigare skrivit om en prestigefråga för moderaterna! Vi går en spännande framtid till mötes helt enkelt!

Lite kuriosa: För ganska exakt två år sedan sa (M), (C) och (KD) upp samarbetet med (FP) efter att de senare haft en annan åsikt i ombudgeteringsdebatten. Den gången fick inte Sigbritt Dahlberg ha kvar sin plats i KS och KSAU. Blir det en favorit i repris månne?

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |