lördag 5 november 2011

Privat sjukförsäkring - sjuk försäkring

Sedan den moderatledda regeringen tillträdde 2006 har jag, och många med mig, varnat för att Sverige kommer att hamna i ett läge där privata sjukförsäkringar kommer att ta över allt mer. Man ska alltså kunna köpa sig förtur i vården. Om man har råd det vill säga!

Micheal Moore, den amerikanska journalisten och dokumentärfilmaren, har bland annat i en intervju för drygt ett år sedan uttryckt det så här:

"Vill ni ha ett samhälle med ökad brottslighet och där arbetslösa och sjuka inte har rätt till sjukvård ska ni fortsätta på den inslagna banan och fortsätta amerikaniseringsprocessen."

Nu kommer siffror som besannar mina farhågor. Mellan åren 2006-2010 har försäkringsbolaget fördubblat sina intäkter för privata sjukförsäkringar. Under samma period ökade antalet personer som tecknade privata sjukförsäkringar med 75%!

Det är oroväckande att allt fler tecknar privata sjukförsäkringar och det kommer att innebära konsekvenser för den offentligt finansierade vården.

Att det här är en klassfråga råder det ingen tvekan om. Inte heller att det ligger helt i linje med den moderatledda majoritetens politik, som hela tiden genom medvetna strategier ökar klyftorna i samhället.

En offentligt och solidariskt finansierad sjukvård handlar om att ALLA ska ha rätt till att få rätt vård. Inte bara vissa. Inte bara den som har råd.

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |