lördag 19 november 2011

Vanvården rullar vidare

Den heta debatten kring Caremas vanvård av gamla i äldrevården och hur vinster plockas ut av riskkapitalbolag i skatteparadis accelererar för varje dag. Nu pratas också om att Carema även får kritik inom sjukvården.

Jag hävdar fortfarande att detta är en konsekvens av den moderatledda alliansens politik.

Anledningen är att man utan kvalitetskrav eller krav på insyn släppt in privata aktörer inom vården.

Från Socialdemokratiskt håll har vi sagt att om offentliga verksamheter ska privatiseras måste man redan i upphandlingskriterierna säkerställa kvaliteten.

Stora bolag som Carema och Attendo har bara ett syfte med sin verksamhet - så stor vinst som möjligt! Själva vården blir på det sättet sekundär! Det kan ju inte ha kommit som en överraskning ens för den moderatledda alliansen.

Hur gör då dessa företag så stor vinst som möjligt? Själv upphandlingen är ju en form av auktion där den som säger sig kunna prestera till lägsta kostnad för kommunen vinner. Alltså är de ekonomiska ramarna satta!

Då återstår bara att skära i sin egen verksamhet - sina egna kostnader! Det drabbar då, och det säger sig självt, kunderna i form av minskad trygghet, sämre hygien, ej tillgodosedda behov, lägre personaltäthet osv. Med andra ord kvalitetsförsämringar som i sig leder till vanvård!

Allt detta har vi känt till från början. Skillnaden mellan den moderatledda majoriteten och Socialdemokratin är att vi tidigt varnade för detta medan borgarna ryckte på axlarna och körde på med begreppet "VALFRIHET" som sitt starkaste argument! Skrämmande!

Nu har verkligheten kommit ikapp den moderatledda alliansen, men ändå drar man inte i nödbromsen. Man fortsätter att låta privatiseringståget inom vården rulla på trots att allt fler passagerare skadas för varje meter man kör vidare!

Det finns åtgärder att ta till och det kan göras NU, men ytterligare en gång ser vi bevis på att det saknas politiskt ledarskap och brist på kreativt beslutsfattande inom den moderatledda alliansen!

Kan det finnas substans i spekulationerna kring hur högt uppsatta borgerliga politiker har egenintressen inom vårdjättarnas vinstutdelningar? Jag hoppas verkligen inte det!

/Matz

1 kommentar:

  1. Instämmer

    Upphandlingen måste se till annat än pris

    Ofta kan man fråga om det är lönt med upphandling, det kan ju vara med demokratiskt med kommunal förvaltning

    SvaraRadera

AddThis

Share |