lördag 14 januari 2012

Beroende, sa Bill! Oberoende, sa Bull!

I lokalpressen, såväl EP som Ena-Håbotidningen, får folkpartiet utstå en hel del kritik för tillfället. Anledningen är att partiet står upp för en av sina hjärtfrågor - skolan.

FP valde att inte genomföra nedskärningar med 10 miljoner, utan istället röstade man för en skattehöjning med 35 öre för att säkra kvaliteten i de kommunala skolorna.

Nu beskylls FP för att ha spräckt alliansen, ha samarbetssvårigheter, blivit socialister och aktivt gått in i ett samarbete med SD.

Senast i gårdagens EP fanns en insändare där signaturen "Bill och Bull" gör sig till talesman för den borgerliga väljargruppen och som avslutade insändaren enligt följande:

"Vi som borgerliga väljare anser också att det är ytterst allvarligt att FP stödjer ett beslut som är beroende av Sverigedemokraterna och detta kommer att påverka vårt ställningstagande vid nästa val."

Detta ser jag som en viktig, intressant och spännande markering från de borgerliga väljarna!

Om man till att börja med lyssnar till folkpartistiska företrädare framgår det att partiet inte aktivt valt att lämna allianssamarbetet. Man menar att det snarare handlar om att man inte sett det möjligt att kompromissa när det gäller vallöftet om skolan och att man pga av detta ställningstagande stängts ute av de andra allianspartierna från vidare samarbete.

Påståendet om att FP gjort sig beroende av SD är lite intressant. Om man tittar på hur det såg ut inför voteringen i fullmäktige var ju faktiskt även M, C och KD "beroende" av SD för att få igenom sitt budgetalternativ. Ponera att dessa tre partier fått stöd av SD - hade då väljarna sett "ytterst allvarligt" även på det?

Nu blev det, som alla känner till, inte så och det är därför ingen idé att ödsla tid på sådana spekulationer, men det är onekligen en spännande tanke!

Det skulle också vara intressant att veta hur borgerliga väljares ställningstagande kommer att påverkas vid riksdagsvalet 2014 av det faktum att i drygt 90% av de voteringar som genomförts i riksdagen har den moderatledda minoritetsregeringen varit "beroende av" och fått igenom sina beslut med stöd av SD!

Reinfeldt stod i valrörelsen och pläderade tydligt för att man ALDRIG skulle samarbete med SD! Ändå valde han att bilda en minoritetsregering!

Nu har Anna Wiklund (M), som främsta företrädare för den kommunala minoriteten, hamnat i samma situation. Så sent som i början av december stod Wiklund i TV4 och menade att hon inte ville hamna i beroendeställning av SD i beslutet om budgeten för 2012.

Valet att nu, efter beslutet om budget och skattehöjning i fullmäktige, sitta kvar i minoritet innebär alltså att det som är kvar av alliansen i ALLA beslut framöver kommer att vara beroende av SD!

Kommer det också att "påverka borgerliga väljares ställningstagande vid nästa val"?

/Matz

1 kommentar:

  1. Ena-Håbo tidningen har tydligen växlat över till att vara ett renodlat alliansorgan i Enköpings mediabrus med en Tele-patisk pappa som fanbärare! Hur länge varar prenumeranternas tålamod med sådan enkelhet? Mitt är definitivt slut iaf!

    SvaraRadera

AddThis

Share |