måndag 2 januari 2012

Sänkt restaurangmoms utan effekter

"Genom att sänka restaurangmomsen kommer fler att kunna unna sig att gå ut och äta samtidigt som vi får igång sysselsättningen i och med att det kommer att skapas fler jobb inom restaurangbranschen."

Så sa företrädare för den moderatledda regeringen under hösten. Igår den 1 januari trädde de nya momsreglerna i kraft. Jag och många med mig har hela tiden starkt ifrågasatt detta till synes totalt meningslösa drag och frågan är vilka de egentliga effekterna blir!

Personligen skulle jag vilja dra en parallell med den så kallade "satsningen" som den moderatledda alliansen sade sig vilja göra på skolan i Enköping när man presenterade sitt första budgetalternativ i maj förra året. Det de kallade för satsning var inget annat än en täckning för redan befintliga kostnader och knappt det.

I EP idag läser vi om ett antal restauranger i Enköping som inte kommer att vare sig sänka några priser eller anställa fler.

En krogägare säger också mycket riktigt att "de nya reglerna innebär en chans att överleva"! Det vill säga att man "kanske" kommer kunna få vinst i sin verksamhet. En vinst som i så fall kan innebära höjda löner för de redan anställda som idag är underbetalda.

Nej, att det skulle "få fart på sysselsättningen" var kanske rent retoriskt ett smart drag, men i realiteten kommer vi inte att märka någon skillnad!

Inte heller kommer det att innebära att fler människor kommer att kunna "unna sig" att gå ut, som också var ett syfte med momsregleringen. Priserna kommer att förbli oförändrade!

Den del av restaurangbranschen som jag anser inte skulle behöva denna momsreglering är snabbmatskedjorna. Vi håller på att bli ett allt mer överviktigt folk och det kryper allt längre ner i åldrarna. Därför är det olyckligt att just dessa, så kallade junk-food-kedjor (skräpmat), är de som direkt kommer att sänka sina priser.

Visst - de nya momsreglerna kommer säkert göra det något bättre för den enskilde krögaren, men att jag som medborgare och potentiell restaurangbesökare kommer märka någon skillnad är föga troligt. Inte kommer vi heller att se de höga arbetslöshetssiffrorna rasa som en direkt effekt av denna momsreglering.

Ännu en felsatsning signerad den moderatledda alliansen!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |