söndag 15 januari 2012

Larsson och KD får underkänt

SIFO presenterar idag en undersökning om hur förtroendet för privata vårdföretag ser ut med anledning av de missförhållanden som uppdagats den senaste tiden och hur riskkapitalbolag i skatteparadis plockar hem vinster.

Inte helt oväntat är förtroendenivån låg. 66% har ganska eller mycket litet förtroende för äldreboenden som drivs av privata bolag. När det gäller förtroendet för äldreboenden i kommunal regi är siffrorna de omvända. Där har 66% ganska eller mycket STORT förtroende!

I undersökningen går det att utläsa många olika parametrar - geografiskt läge, sysselsättning, facklig tillhörighet, kön och ålder.

En av de mer intressanta parametrarna enligt mitt sätt att se det är partisympatier. Man utgår alltså från vilket parti den tillfråga skulle rösta på idag om det vore riksdagsval.

Inte heller här är det kanske oväntat att det låga förtroendet för privata vårdbolag hos de som skulle lägga sin röst på S, V eller MP ligger på mellan 72-82%. Däremot kanske man hade förväntat sig att de som sympatiserar med allianspartierna skulle ha högre förtroende för privata verksamheter, men de ligger på riksgenomsnittet om man slår ut det på alla fyra partierna.

Dock är det ett parti som sticker ut - och det är här det börjar bli extra intressant.  Av kristdemokraternas sympatisörer är det hela 70% som har ganska eller mycket litet förtroende för privata aktörer inom vården!

Detta borde vara en väckarklocka för KD och framför allt för barn- och äldreminister Maria Larsson! Hon är nämligen en av de i regeringen som starkast driver frågan om att införa obligatorisk uttamarrätt i landets samtliga kommuner.

Dessutom är hon också en av de som försvarar LOV (Lagen Om Valfrihet) och som därmed medverkar till lönedumpning inom välfärden, vilket i sig bidragit till den låga kvalitetsnivån och de missförhållanden vi nu bevittnat!

Med andra ord har Maria Larsson och KD fått underkänt av sina väljare, men frågan är om vi kommer att få se någon konsekvens av detta. Förmodligen inte!

I valrörelsen kunde vi se Maria Larsson på valaffischer med texten "Rösta för ett mänskligare Sverige"! Om hon med det menade hur vi ska ta hand om våra äldre är det kanske dags att visa att hon menar allvar!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |