lördag 7 januari 2012

M + M = SANT?

På Aftonbladets ledare härom dagen skriver Daniel Swedin under rubriken "Är M sponsrad av McDonalds?"! När man läser artikeln känns frågan inte helt irrelevant faktiskt!

Swedin sätter fingret på det faktum som jag också reagerat ganska starkt på, nämligen McDonalds annonskampanj där man går ut och tackar regeringen för den momsreform de nu genomfört och som enligt hamburgerkedjan kommer att innebära att sänka priserna på de livsnödvändiga hamburgarna, läsken och pommes frites.

Nu ska jag väl i ärlighetens namn även nämna att den konkurrerande hamburgerkedjan Max gör sin egen variant av det hela och uttrycker det i termer som "moms-filibabba"!

Nåja, åter till Swedins teorier om hur de båda M:en tycks leva i någon form av symbios. Han visar på flera kopplingar som man inte kan undgå att ifrågasätta:

 • 2010 berättar McDonalds hur man tjänat 140 miljoner kronor tack vare regeringen.
 • Filippa Reinfeldt förekom som brickunderlägg på restaurangerna under valrörelsen (inte personligen utan i bildform)
 • Ett tidigare samarbete mellan McDonalds och Sofia Arkelsten
 • Högt uppsatta moderater bloggar frekvent om snabbmatskedjan

Swedin ställer dessa faktum i parallell med att moderaterna fortfarande mörkar sina bidragsgivare som de senaste åren inbringat ca 90 miljoner kronor till partiet.

När jag satt och läste denna artikel slog det mig plötsligt att jag personligen upplevt en annan intressant koppling mellan M:en!

I valrörelsen 2006 dök nämligen den moderata europaparlamentarikern och Enköpingssonen Christoffer Fjellner upp på Stora Torget iförd en svart T-shirt. Inte så märkvärdigt kanske, men på bröstet med stora tydliga bokstäver gick att läsa: M - I'm lovin' it

McDonalds internationellt inarbetade slogan! Skillnaden var att på Fjellners T-shirt hade det karaktäristiska moderata M:et, visserligen gult men fortfrande partisymbolen, ersatt McDonalds egen logotype!
(bilden till vänster är en egen tolkning av en minnesbild)

Med en snabbanalys kan jag konstatera att McDonalds har förekommit vid minst två tillfällen under de två senaste valrörelserna! Det är ju kanske inte så konstig att man då likt Daniel Swedin lägger ihop 1+1 och ifrågasätter om det inte är så att de båda M:en "kramas" om än inte offentligt!

/Matz

5 kommentarer:

 1. Efter en annan snabbanalys konstateras att du är inbillningssjuk, patetisk och uppenbarligen totalt saknar självkritik. Det här inlägget låter som någon 17-åring i RKU skulle kunnat författa. Siktar du på Myrdals Robespierre-pris...?
  Håll dig till kommunpolitiken och lämna den avancerade dyngspridningen hemma vid tröskeln.

  SvaraRadera
 2. Signaturen Kalle lever uppenbarligen i en egen värld där allt är ljusblått och gulligt.

  Verkligen är dessvärre lite mer komplicerad och de kopplingar som du gör Matz är inte orimliga.

  Moderaternas ovilja att offentliggöra sina bidragsgivare är ett stort demokratiskt problem.

  SvaraRadera
 3. Kalle - visst är det skönt att få ventilera sin åsikt!

  Blir bara lite fundersam när du först kallar mig inbillningssjuk och patetisk samt jämför mig med en revolutionär kommunistisk ungdom och sen beskyller MIG för "avancerad dyngspridning"!

  Jag förväntar mig inte att få medhåll från alla som läser min blogg men däremot att den som vill kommentera och debattera håller sig på en någorlunda saklig nivå.

  Det är upp till dig att välja om du vill läsa min blogg eller inte - ingen tvingar dig!

  SvaraRadera
 4. Jag har ofta tänkte att det är lite lustigt och mycket träffande att M-logon samt McDonaldslogon ser väldiga lika varandra ut, frånsett färgen. När man sedan inser att verkligheten inte är så långt bort blir det lite olustigt... M går företagens väg, före allt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och det verkar som om företag även går M:s väg - eller?

   /Matz

   Radera

AddThis

Share |