tisdag 10 januari 2012

Välfärd med kvalitet

I dagens EP skriver förre ordförande för moderaterna i Enköping Markus Lagerquist - den här gången som ledamot i landstingsstyrelsen - under rubriken "Bekämpa vanvård - försvara valfrihet"!

I ett försök att släta över det moderata misstaget att öppna upp för riskkapitalbolag att plocka ut vinster ur vårdbolag flyttar Lagerquist, sin vana trogen, fokus från det faktiska problemet! Inte helt oväntat handlar större delen av Lagerquist's insändare om hur Socialdemokraterna "anammat gammal retorik från sjuttiotalet" och att vi vill "gå tillbaka till den modell som gällde fram till åttiotalet".

I det Lagerquist skriver kritiserar han att vi Socialdemokrater vill:

  • säkerställa kvaliteten i vård och omsorg
  • att vinster ska återinvesterar i verksamheterna
  • införa en stopplag som hindrar att vårdbolagens vinster placeras i riskkapitalbolag på Jersey

Lagerquist försöker få oss att tro att moderaterna är "ett parti som tar frågor kopplade till vård och äldreomsorg på största allvar". Det menar han att man gör genom att finansminister Anders Borg "markerat en tydlig politisk vilja" att täppa igen "kryphål" i lagen för att stoppa skatteplanering.

Om moderaterna verkligen har en politisk vilja går det bra att få till stopplagen vi föreslår. Faktum, Markus Lagerquist, är ju att det inte bara är kryphål. Ni moderater, tillsammans med övriga allianspartier, har ju byggt pipelines till Jersey och andra skatteparadis!

Vidare påstår Lagerquist att hans partikamrater Gerdau och Arkelsten "initierat ett utvecklingsarbete för en långsiktigt bättre äldrevård".

Mycket snack och lite verkstad! Hur många fler äldre ska behöva uppleva missförhållanden medan moderaterna försöker formulera hur ett utvecklingsarbete ska se ut? Om det nu finns en politisk vilja skulle det vara mer intressant att se lite handlingskraft!

Rubriken på Markus Lagerquists insändare säger ganska mycket om de verkliga skillnaderna på hur vi Socialdemokrater och den moderatledda alliansen ser på saken. Medan vi värnar kvaliteten i välfärden prioriterar moderaterna valfrihet! Problemet idag är dock att valfriheten innebär risker för hälsa och välbefinnande i och med att man som "kund" inte garanteras kvalitet!

Lagerquist avslutar sin insändare i samma anda när han menar att "Valfrihet och välfärd är alltid varandras förutsättningar, två för oss moderater lika självklara sidor av det välfärdspolitiska myntet".

Tyvärr har vi fått uppleva att det välfärdsplolitiska myntet har devalverats under de senaste 6 åren med en moderatledd regering och där vi sett en nedmontering av välfärden som den enda poltiska viljan från alliansen!

Socialdemokratin värnar välfärd med kvalitet!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |