söndag 1 januari 2012

Husförsäljning och trepoängare

Till en början vill jag passa på att önska alla ett Gott Nytt År och hälsa alla välkomna till 2012 års första blogginlägg!

Inlägget kommer jag att ägna åt en egen tolkning av den förtroendekris Ylva Johansson skriver om på sin blogg. I en del av det hon beskriver ger jag henne rätt, men att som Ylva Johansson lägga hela skulden på Håkan Juholt blir för enkelt! Det finns också andra aspekter vi måste ha med i beskrivningen av det läge vi Socialdemokrater nu befinner oss i.

Faktum är att vi redan i valet 1998 hamnade på rekordlåga 36,4%. Visserligen ökade vi igen 2002 men var fortfarande under 40%. Därefter har siffrorna, oavsett partiledare, fortsatt nedåt.

Inför valet 2006 hade moderaterna tagit fram en taktik som var ganska enkelt och vi socialdemokrater svalde betet med hull och hår. Vi föll i fällan och gick till angrepp istället för att försvara vår styrka och stå för det vi tror på - vår ideologiska grundsyn!

Katrin Kielos beskrev det på ett bra sätt på ett AK-möte för några år sedan. Hon formulerade det ungefär så här:

"När man ska sälja ett hus går det inte att börja med att visa hur vatten-, avlopps- och elledningar är dragna. Det är helheten som är intressant om man ska lock köpare!"

Det är någonstans där vi tappade bort oss. Vi har ett fint hus att erbjuda, men vi är fortfarande nere i källarregionerna och visar runt potentiella "köpare"!

Dessutom har vi fått konkurrens på gatan. Moderaterna har byggt ett hus som utåt påminner väldigt mycket om vårt. Det vi nu måste visa är hur de två husen skiljer sig från varandra. Vi måste visa hur välbyggt vårt hus är i jämförelse med konkurrenternas, att vårt hus står emot när det blåser och att det varken läcker värme ut eller att det regnar in!

Vi måste helt enkelt bli tydliga med vad vi vill, vad vi står för och vad vi har att erbjuda!

Jag är inte heller säker på att den hockeymentalitet som verkar råda är den rätta lösningen. Det vill säga att man, så fort resultaten uteblir, ska byta ut coachen.

Den handlar mer om att hela organisationen - från klubbdirektionen till materialförvaltarna - förstår hur man målmedvetet och tillsammans ska kunna plocka trepoängare efter trepoängare för att nå topplaceringen och slutligen ta hem serien!

/Matz

2 kommentarer:

 1. Stödet finns men från oväntat håll

  "Vi vill ha Juholt kvar!"

  http://bit.ly/sEkTQF

  SvaraRadera
 2. Kanske inte helt oväntat ändå!

  Den moderatledda regeringen har ju använt sig av socialdemokratiskt retorik och kopierat allt annat så varför skulle de inte vilja rida även på denna våg.

  Fullt förståeligt! ;)

  /Matz

  SvaraRadera

AddThis

Share |