söndag 22 januari 2012

Vi sätter vår egen agenda

"Jag tänkte över en natt och det kändes bra. Det var en underbar natt!"

Så sa Håkan Juholt vid presskonferensen efter att han utsetts till partiledarkandidat och tackat ja. Personligen tror jag inte det räcker att tänka över en natt för att acceptera ett av landets svåraste uppdrag.

Därför är det nu viktigt att den som ska efterträda Håkan Juholt får gott om tid att vänja sig vid tanken att leda Socialdemokraterna. Tid att förstå vad som kommer att krävas av den som ska leda partiet. Tid att inse hur media kommer att skärskåda personen. Förstå att det kommer att grävas för att hitta även sånt som inte finns!

Bara dagens rubrikerna i media, både tidningar och TV, talar sitt tydliga språk hur den nya partiledaren kommer att nagelfaras:

"Jakten på en ny partiledare har börjat!"

Inom partiet har nu arbetet med att utse en ny partiledare börjat. Media däremot jagar! Man spekulerar, mindre än ett dygn efter Juholts besked om att avgå, om vem som kommer att bli partiledare.

Media må vara "den tredje statsmakten" och ska självklart granska politiken och dess företrädare, men de får aldrig tillåtas sätta agendan för hur vi som parti ska agera.

Jag menar inte att Håkan Juholt står helt utan skuld i den negativa publicitet som präglat hans tid som partiledare. Tryckpressar, Libyen, skuggbudget och försvarspolitik är några av de saker han serverade som underlag för spaltmetrar.

Däremot tycker jag att exempelvis Juholts "hyresbidragsaffär" fick orimliga proportioner i förhållande till hur media i det närmaste negligerat utrikesminister Carl Bildts kopplingar till Lundingruppen, ryska gasledningar i Östersjön och oljan i Etiopien!

"Jag är inte bitter" skulle Robert Gustavsson ha sagt! Nu börjar ett nytt kapitel i den Socialdemokratiska historien.

Det är viktigt att den som ska bära upp partiledarmanteln känner ett stöd från hela partiet. En öppen process för att få fram "rätt" ledning ger förutsättning till det och ökar förutsättningarna till en ledning med ett starkt mandat!

Nu behöver vi fokusera på det vi är bäst på! Det är hög tid att vi flyttar fram positionerna igen, tar ut färdriktningen och visar att vi är ett statsbärande parti med en politik som leder in i framtiden!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |