lördag 21 januari 2012

Inte helt oväntat

Även om beskedet inte var helt oväntat om Håkan Juholts avgång har det infunnit sig en form av tomhet. Jag satt på kongressen i mars förra året och kände något helt annat när Juholt höll sitt tal som nybliven partiledare för Socialdemokraterna. Nu avslutade han sitt partiledarskap på hemmaplan i ett köpcentrum i Oskarshämn!

Katrin Kielos skriver i Aftonbladet att Håkan Juholt offrade sig för partiet. Kielos inleder sin artikel med: "I praktiken hade han inget val. Det stod mellan honom själv och partiet. Och han valde partiet. Det gör en person som Håkan Juholt."

"Tragiskt men nödvändigt" är en kommentar jag fått. Ja, kanske! Tragiskt för personen Håkan Juholt som framöver alltid kommer att vara den partiledare som rent historiskt suttit kortast tid och förknippas med allt annat än den politik han står för. Nödvändigt för att Socialdemokratin ska kunna komma tillbaka till att driva oppositionspolitik och att det mediala fokuset flyttas från en enskild person.

Nu är det viktigt att det blir en öppen process för att få fram en ny partiledning. Öppenheten måste finnas där för att eliminera spekulationerna, göra medlemmarna delaktiga och framför allt ge de personer som tas fram som möjliga kandidater möjlighet att visa upp sig i ett tidigt skede! Den som väljs kommer på det viset att få ett starkare mandat helt enkelt!

Det handlar också om att vi nu får till den nystart vi pratat om i tio månader, men som vi hittills inte kommit till skott med. Med den svaga regeringen som vi har i Sverige är det viktigt att vi kliver fram och visar på styrkan i vår politik och att vi är beredda att ta över efter valet 2014!

/Matz


2 kommentarer:

  1. Offrade sig för partiet eller blev offrad för partiet?

    Oavsett vilket så måste han ha haft en extremt jobbig period och man kan bara hoppas att han får stöd och kan andas ut nu.

    Frågan är vem som överhuvudtaget vågar ta över nu?

    SvaraRadera
  2. Nu börjar jakten på en ny ordförande , Aftonbladet var snabba med att presentera kandidater. Bodström ,Wallström vem vet? Men vi socialdemokrater vet att den som leder vårat parti måste kunna ena partiet! Har man den förmågan så blir det valseger 2014.

    SvaraRadera

AddThis

Share |