torsdag 26 januari 2012

Ett lagarbete - inget enmansjobb!

Ett parti i kris? Ja, om man stirrar sig blind på siffror i oppinionsundersökningar ser det ju onekligen mycket illa ut och att vara ett parti utan partiledare gör kanske inte saken så mycket bättre.

Media jagar vidare om vem som ska ta över efter Håkan Juholt och pratar i termer om att partiet behöver en "frälsare". Något jag absolut inte håller med om! Att lyfta Socialdemokratin tillbaka där den hör hemma är inget enmansjobb utan snarare ett lagarbete!

Som parti behöver vi hitta tillbaka till det vi enligt tradition varit och fortfarande är bäst på, nämligen att vara ute bland folk och prata politik. Det vi behöver är att åter igen förstå att vi har en stor organisation där alla har ett ansvar. Det kan och får inte bara hänga på en person!

I en tid då allt det som Socialdemokratin står för och det vi varit med att bygga upp sakta men säkert monteras ner av en moderatledd minoritetsregering tiger vi still och uppslukas av den verklighet som media målar upp kring vårt parti och dess "överlevnad".

Istället måste vi vakna till sans och ta debatten om den samhällsutveckling där klyftorna växer sig allt större och djupare. Vi måste ta debatten om att Sverige har en av Europas högsta ungdomsarbetslöshet, om den ökade barnfattigdomen, om äldres situation på vårdboenden, om nedmonteringen av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna mm. Vi måste prata om människors vardag!

Nu verkar det som om Stefan Löfvén kommer att utses som partiledare fram till kongressen 2013 (i skrivande stund inte bekräftat). Direkt kommer då spekulationerna om hur det ska gå när han inte sitter i riksdagen. Där kommer istället (också enligt media) Sven-Erik Österberg att ta på sig gruppledarrollen och företräda partiet i partiledardebatterna.

Jag ser möjligheter! En partiledare utanför riksdagen kan nu vara ute och prata Socialdemokratisk politik med de väljare som vi uppenbarligen måste återfå förtroendet från. På det här sättet byggs också en stark ledning för partiet - en partiledare, en gruppledare i riksdagen, en partisekreterare samt en ekonomiska talesman. I och med det finns alla möjligheter att åter flytta fram positionerna!

Det här ger som sagt förutsättningar för partiet att kunna komma ut och  prata med medborgarna om hur människors vardag genom Socialdemokratisk ideologi som bygger på solidaritet, frihet, jämlikhet och alla människors lika värde kan omvandlas till en stark Socialdemokratisk politik!

Jag är övertygad om att det ute i alla Arbetarekommuner runt om i landet finns en stark vilja att få prata politik med våra väljare igen. Det görs varje dag, det vet jag, men den senaste tiden har allt för mycket tid ägnats åt att diskutera partiledare och personfrågor. Det är hög tid att vi får återgå till det vi fått förtroende att göra, nämligen att föra en stark Socialdemokratisk politik!

Det spelar ingen roll om vi kallar det nystart eller möjligen omstart. Huvudsaken är att vi får fart på partimaskineriet igen - att vi står trygga i vår grundideologi och vår politiska vilja!

Vi måste visa att vi fortfarande är stolta sossar med en politik som leder in i framtiden!

/Matz

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

AddThis

Share |